Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odchod Veľkej Británie a dlhodobý rozpočet: Toto sú hlavné témy summitu EÚ

Summit EÚ
Summit EÚ (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

BRATISLAVA - Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie bude témou aj tohtoročného posledného stretnutia premiérov a prezidentov Európskej únie v Bruseli. Situáciu uľahčuje, že britskú vládu aj naďalej povedie premiérka Theresa May, ktorá v stredu večer získala dôveru v hlasovaní vo svojej Konzervatívnej strane.

Naopak, situáciu s brexitom komplikuje fakt, že odložila tohtotýždňové hlasovanie o dohode o odchode Londýna z európskeho klubu. Dohodu odobrili lídri EÚ na summite koncom novembra, už malo byť zrejmé, či tento takmer 600-stranový dokument našiel podporu v britskom parlamente. Napokon o tom britskí zákonodarcovia budú hlasovať pravdepodobne v polovici januára. Británia opustí Európsku úniu 29. novembra 2019. Európske špičky aj štáty, vrátane Slovenska, odmietajú otvorenie dohody. Okrem toho budú lídri na summite hovoriť aj o viacročnom finančnom rámci po roku 2020, jednotnom trhu, migrácii a vonkajších vzťahoch. Dvojdňový summit sa začína dnes zhruba o 16:00, premiér Peter Pellegrini odletí do Bruselu dnes napoludnie. Ešte pred zasadnutím Európskej rady ho čaká tradičné zasadnutie lídrov Visegrádskej štvorky.

Na summite budú lídri EÚ po prvýkrát politicky diskutovať o viacročnom finančnom rámci po roku 2020. Od diskusie o budúcom rozpočte sa očakáva usmernenie pre ďalšie rokovania smerom k dosiahnutiu dohody. Slovensko, spolu s ďalšími krajinami, ktoré sú čistými príjemcami, chce väčšiu slobodu pri využívaní eurofondov. Je si takisto vedomé, že peňazí bude aj pre odchod Veľkej Británie menej. Východiskom diskusie o fungovaní a budúcnosti jednotného trhu v nadväznosti na závery z marca 2018 bude hodnotiaca správa Európskej komisie týkajúca sa zostávajúcich prekážok v jednotnom trhu a možných opatrení na ich odstránenie.

Lídri budú pokračovať v debate o všetkých rozmeroch migrácie v kontexte júnových záverov Európskej rady, pričom viaceré členské štáty zdôrazňujú komplexný prístup v migrácii a zameranie sa na konkrétne výsledky. Predmetom zasadnutia bude aj otázka dezinformácií a príprava summitu EÚ s Ligou arabských štátov vo februári 2019 v Egypte. S výhľadom na summit v Sibiu v máji 2019 budú lídri v decembri diskutovať aj o príprave novej Strategickej agendy na roky 2019-2024, ktorá by mala vychádzať aj z výsledkov uskutočnených občianskych konzultácií.

Na okraj Európskej rady sa uskutoční summit eurozóny, ktorý nadviaže na predchádzajúce júnové závery. Predmetom rokovania budú otázky hospodárskej a menovej únie s dôrazom na dokončenie bankovej únie, transformáciu Európskeho mechanizmu pre stabilitu a rozpočet eurozóny.

Premiér by sa mal do vlasti vrátiť v piatok večer.

Viac o téme: SummitVeľká BritániaPeter PellegriniBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu