Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Britská opozícia obviňuje vládu z pohŕdania parlamentom: Zatajili dokument o brexite

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Šesť opozičných strán v britskom parlamente vyzvalo v pondelok listom predsedu Dolnej snemovne Johna Bercowa, aby začal proti vláde premiérky Theresy Mayovej konanie pre pohŕdanie parlamentom. Informovala o tom agentúra DPA.

Mayovej kabinet totiž napriek viacerým výzvam poslancov odmietol zverejniť plné znenie právneho stanoviska k predbežnej zmluve o odchode Británie z EÚ vypracovaného generálnym prokurátorom pre Anglicko a Wales Geoffreym Coxom, o ktorej má dolná komora parlamentu hlasovať 11. decembra. V liste strany predsedu parlamentu žiadajú, aby v čo možno najkratšom čase poskytol poslancom príležitosť "prediskutovať a zvážiť záležitosť pohŕdania" zákonodarným zborom.

"Vláda nezverejnila plné a definitívne právne stanovisko k dohode o Brexite tak, ako jej to nariadil parlament," uviedol Keir Starmer, tieňový minister pre brexit z najväčšej opozičnej strany, ktorou sú labouristi.

"Nemali sme inú možnosť ako napísať predsedovi Dolnej snemovne a požiadať ho, aby začal konanie vo veci pohŕdania (parlamentom)," dodal Starmer.
 

Viac o téme: Veľká BritániaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu