Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Británia prijme utečencov zo svojej základne na Cypre: 20 rokov tam žili v právnom vákuu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Londýn povolí utečencom žijúcim od roku 1998 na britskej základni na Cypre, aby sa usadili v Spojenom kráľovstve. K rozhodnutiu došlo po dlhoročnom právnom spore, informoval v utorok podľa agentúry AFP hovorca britského ministerstva vnútra.

Skupina 75 utečencov z Etiópie, Iraku, Sudánu a Sýrie, pristála v roku 1998 v rybárskej lodi na britskej vojenskej základni Akrotiri na Cypre. Týchto dovedna šesť utečeneckých rodín tvorili najmä Iračania a sýrski Kurdi, ktorí dali svoje celoživotné úspory prevádzačom, aby ich dopravili z Libanonu do Talianska. Na ich lodi však zlyhal motor a libanonská posádka ju opustila v nafukovacom člne.

Stroskotanci boli uznaní za utečencov, ale Británia ich odmietla vpustiť na svoje územie. Väčšina z nich sa medzitým presunula do iných štátov Európy alebo sa vrátila do svojich domovských krajín. 
Zvyšok, približne tri desiatky z nich však doposiaľ žili v právnom vákuu na inej britskej základni Dekeleia na Cypre, ktorá je rovnako ako Akrotiri zvrchovaným územím Spojeného kráľovstva.  "Vzhľadom na výnimočnú a veľmi neobvyklú situáciu týchto utečencov a ich detí sme prijali mimoriadne rozhodnutie s cieľom ukončiť túto dlhotrvajúcu otázku a umožniť im okamžite odísť z Dekeleie a usadiť sa v Británii," uviedol hovorca britského ministerstva vnútra.

Utečenci teoreticky mohli požiadať o azyl na Cypre, mnohí z nich sa však domnievali, že na tomto ostrove by mali len malú šancu získať prácu či povolenie na trvalý pobyt. V právnom vákuu boli 20 rokov, počas ktorých stihli uzatvoriť manželské zväzky či vychovať deti, a to všetko v areáli základne - rozmedzí štyroch kilometrov štvorcových, hoci im bolo povolené zdržiavať sa i mimo nej. "Sme nadšení, že súčasný (britský) minister vnútra (Sajid Javid) spravil humánnu vec a súhlasil s tým, že našim klientom a ich rodinám bude umožnené odísť a dostať v Británii trvalý pobyt," uviedla Tessa Gregoryová z advokátskej kancelárie Leigh Day.

Viac o téme: SporUtečenciZákladňaCyprusVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu