Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tak predsa je to tu: Británia a EÚ sa dohodli na deklarácii o budúcich vzťahoch

Politici sa dohodli na deklarácii o budúcich vzťahoch. Zobraziť galériu (2)
Politici sa dohodli na deklarácii o budúcich vzťahoch. (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/Pool via AP)

BRUSEL - Vyjednávači Európskej únie a Británie sa dohodli na texte politickej deklarácie o budúcich vzťahoch oboch strán po brexite. Deklaráciu budú v nedeľu schvaľovať na summite lídri členských krajín EÚ spolu s dohodou o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie. Oznámil to vo štvrtok predseda Európskej rady Donald Tusk.

Dokument načrtávajúci spoločné predstavy Británie a EÚ o tom, ako budú v budúcnosti vyzerať ich vzťahy v oblastiach obchodu, bezpečnosti či politickej spolupráce, potrebuje ešte súhlas vlády v Londýne i súhlas zvyšných 27 členských štátov, pripomínajú agentúry AP a DPA. Tusk potvrdil, že návrh politickej deklarácie zaslal vládam členských krajín po tom, ako mu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker oznámil, že text deklarácie je hotový. Dokument má 26 strán, informovala televízia Sky News.

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu večer viedla v Bruseli takmer dvojhodinové rokovania s Junckerom. Následne povedala, že sa v sobotu vráti na ďalšie rozhovory s cieľom objasniť si posledné nevyriešené body v zmluvných dokumentoch týkajúcich sa brexitu. Mayová je vo svojej krajine pod značným tlakom v súvislosti s dohovormi s EÚ. V britskom parlamente nemá istú väčšinu pre dohodu o vystúpení z Únie. S cieľom nakloniť si poslancov preto chcela do politickej deklarácie zahrnúť čo najväčšie uistenia o budúcom hospodárstvom partnerstve.

 

Politici sa dohodli na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/Pool via AP)
Vyjednávači EÚ a Londýna sa minulý týždeň dohodli na 585-stranovom návrhu dohody o podmienkach brexitu, ktorá má byť oficiálne schválená na nedeľňajšom (25.11.) mimoriadnom summite Únie. Sprievodná politická deklarácia stanoví základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu upravujúcu budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou, o ktorej sa bude rokovať počas prechodného obdobia po ukončení členstva Británie, stanovenom na 29. marca 2019.

Mayová dohodu víta

Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok uviedla, že dohoda na politickej deklarácii o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Európskou úniou po brexite je "správnou dohodou pre Spojené kráľovstvo" a odráža vôľu 52-percentnej väčšiny, ktorá v roku 2016 hlasovala v referende za odchod z Únie. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa Mayovej chce britský ľud "dobrú dohodu, ktorá nás nasmeruje do lepšej budúcnosti". "Dohoda je v našich možnostiach ja som odhodlaná ju zabezpečiť," povedala pred sídlom vlády na Downing Street.

Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok oznámil, že vyjednávači Európskej únie a Británie sa dohodli na texte politickej deklarácie o budúcich vzťahoch oboch strán po brexite. Deklaráciu budú v nedeľu schvaľovať na summite lídri členských krajín EÚ spolu s dohodou o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie.

Z návrhu deklarácie vyplýva, že prechodné obdobie po vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, počas ktorého sa bude Britániu naďalej riadiť legislatívou EÚ, by mohlo trvať do konca roku 2022. Prechodné obdobie po ukončení britského členstva koncom marca 2019 by podľa doterajších dohovorov malo platiť 21 mesiacov, teda do konca roku 2020.

Prechodné obdobie má obom stranám poskytnúť čas na rokovania a na uzavretie zmlúv o budúcich vzťahoch. V tomto čase sa pre občanov a firmy oproti súčasnosti takmer nič nezmení. Británia sa však vystúpením z EÚ stane pre Úniu oficiálne "treťou krajinou". Naďalej bude musieť dodržiavať predpisy EÚ a posielať finančné príspevky do Bruselu, nebude sa však podieľať na rozhodovaní v grémiách Únie.

Hovorca Európskej komisie však vo štvrtok upozornil, že v celkových rozhovoroch o brexite nie sú stále vyriešené otázky práv na rybolov a britského zámorského územia Gibraltáru. "Práca na tom pokračuje," dodal Margaritis Schinas.​

Viac o téme: DohodaDonald TuskVeľká BritániaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu