Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ide do tuhého: V apríli sa zrejme uskutoční mimoriadny summit o brexite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Dnešným dňom vytvárame medzirezortný koordinačný mechanizmus, v ktorom budú zastúpené všetky rezorty vlády SR v rámci prípravy SR na rokovania o brexite. "Vznik tejto štruktúry je vynútený naozaj komplexnosťou rokovaní, ktorá nás čaká. Treba si uvedomiť, že Británia v čase odchodu bude viac ako 45 rokov plnoprávnym členom EÚ, a to má naozaj veľké dôsledky." Dnes na tlačovej konferencii to uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok.

Keďže odchod Spojeného kráľovstva z EÚ bude zložitý proces, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR sa rozhodlo zvolať zasadnutie medzirezortnej koordinačnej skupiny štátnych tajomníkov k brexitu. Cieľom stretnutia je hovoriť o politických východiskách rokovaní EÚ dvadsaťsedmičky so Spojeným kráľovstvom a koordinovať proces rokovaní a pozície SR.

"Nepodceňujeme náročnosť rokovaní, ktoré nás čakajú. Každý rezort vykoná prehľad platnej legislatívy v ich oblastiach tak, aby sme nič nepodcenili. Týmto bude Slovenská republika určite dobre pripravená na tieto rokovania, kde v popredí sú naše záujmy, ale aj záujmy zostávajúcich 27 štátov EÚ," konštatoval Korčok.

Ako ďalej uviedol, dnes si na stretnutí štátni tajomníci pripomenú, kde sa v súčasnosti nachádza proces vo Veľkej Británii, ktorý nie je ukončený v parlamente. Ivan Korčok predpokladá, že sa skončí v približne 8. marca a nasledovať bude notifikácia zo strany Veľkej Británie. "Budem dnes hovoriť o tom, kde sa ale nachádza aj EÚ v prípravách. Po prvé je veľmi dôležité, že 27 členských štátov naozaj demonštruje jednotu. Nemalo by zmysel, keby štáty rokovali individuálne a toto je jeden z tých základných princípov, na ktorých budeme naďalej trvať," spresnil štátny tajomník. Rovnako sa dnes majú štátni tajomníci venovať i tomu, že Británia sa rozhodla pre tvrdý brexit, teda odchod z vnútorného trhu, so všetkým, čo s tým súvisí. 

Očakáva, že rokovania o brexite budú veľmi náročné. Za jedny z najťažších považuje rokovania o finančnom vyrovnaní. "Budeme mať záujem o konštruktívne a dobré nastavenie vzťahov s Veľkou Britániou, ale než sa dostaneme do týchto rokovaní, musíme mať jasno najmä kto a ako zaplatí účty, je to ako pri rozvode. Najprv sa musia dohodnúť obidve strany, ako budú platiť účty zo spoločnej domácnosti a aj súčasťou toho sú práva občanov, alebo ako sa budeme medzi sebou v budúcnosti navštevovať," vysvetlil Korčok.

Prvým výstupom medzirezortného koordinačného mechanizmu bude príprava vládneho materiálu, ktorý by sa mal dostať na vládu v období medzi notifikáciou a mimoriadnym európskym summitom, ktorý sa uskutoční pravdepodobne 6. apríla. Venovaný bude brexitu. "Na tomto summite budú prijaté základné princípy, ktoré bude EÚ v rokovaniach presadzovať," objasnil.

Zdôraznil, že tak ako ani Slovensko, ani ostatné členské štáty nebudú chcieť trestať Britániu. "Nepôjde o trest, ale pôjde z našej strany o veľmi jasné a tvrdé rokovania, kde budeme chcieť čo najviac eliminovať negatívne dôsledky, ktoré by z tohto mohli vzniknúť," uzavrel Korčok.

Viac o téme: Brexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu