Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EP odkazuje Británii že do brexitu musí zaručiť všetky práva občanom EÚ

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

BRUSEL - Dovtedy kým sa odchod Spojeného kráľovstva z EU nestane skutočnosťou, britská vláda musí rešpektovať zákony EÚ o voľnom pohybe osôb. Naznačila to väčšina poslancov Európskeho parlamentu (EP) počas stredajšej rozpravy s členmi Európskej komisie.

Europoslanci v rámci miniplenárneho zasadnutia zákonodarného zboru EÚ naznačili, že Európska komisia musí zabezpečiť, aby na území Spojeného kráľovstva boli dodržiavané všetky práva na voľný pohyb občanov členských krajín EÚ, ktorí v tejto krajine žijú alebo pracujú. Veľká časť poslancov tiež zdôraznila, že občania EÚ nesmú byť použití ako "predmet vyjednávania" v rámci nadchádzajúcich rokovaní o brexite medzi Londýnom a Bruselom.

Podľa názoru poslancov EP sa okolo 3,1 milióna občanov EÚ žijúcich vo Veľkej Británii po vlaňajšom júnovom referende o brexite ocitlo v "zóne neistoty". Upozornili, že právo týchto občanov na voľný pohyb by malo byť zaručené počas celého trvania oficiálneho britského členstva v EÚ a ich nadobudnuté práva musia byť rešpektované aj po odchode ostrovnej krajiny z Únie.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová europoslancov ubezpečila, že voľný pohyb je jedným zo základných práv EÚ. "Je jasné, že tak dlho kým Spojené kráľovstvo bude členským štátom, všetky práva a povinnosti v EÚ platia aj naďalej," uviedla komisárka na adresu Británie. Občania EÚ pobývajúci na území Spojeného kráľovstva si podľa Jourovej zaslúžia férový prístup a objasnenie ich práv po vystúpení krajiny z Únie. 

Viac o téme: BritániaEurópska úniaBrexi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu