Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Katastrofická predpoveď miliardára Sorosa: Vravel som to, rozpad EÚ je nezvratný!

George Soros
George Soros (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Miliardár a legendárny investor George Soros vyzval k rozsiahlej rekonštrukcii Európskej únie s cieľom zachrániť ju. Zároveň varoval, že rozhodnutie Británie o odchode znamená "prakticky nezvratný rozpad EÚ". Informovala o tom agentúra Reuters.

"Británii sa nakoniec môže, ale aj nemusí po odchode dariť lepšie ako iným krajinám, avšak jej ekonomika a obyvateľstvo nepochybne v krátkodobom a strednodobom horizonte utrpia," napísal Soros.

"Katastrofický scenár, ktorého sa mnohí báli, sa naplnil a rozpad spoločenstva je prakticky nezvratný," uviedol finančník, ktorý pred negatívnymi následkami brexitu varoval už pred referendom. Svetové finančné trhy zostanú podľa Sorosa nepokojné po celú dobu rozchodu Londýna s Bruselom. Následky budú podobné dopadom finančnej krízy z rokov 2007-2008.

Miliardár ale nestráca nádej. "Po brexitu sa musíme spojiť všetci, ktorí veríme v hodnoty, na ktorých EÚ stojí, aby sme spoločenstvo zachránili a reformovali. Som presvedčený, že až sa následky brexitu v najbližších týždňoch a mesiacoch prejavia, stále viac ľudí sa k nám pripojí," napísal Soros .

Soros vyťažil obrovské zisky v roku 1992, keď stavil proti britskej libre počas jej pádu pod súčasnú úroveň. Libra vtedy musela byť vyňatá z európskeho mechanizmu výmenných kurzov. Investor pred referendom varoval pred podobným vývojom. Predpovedal, že v prípade víťazstva brexitu sa libra prepadne minimálne o 15 %. V piatok 24. júna libra oslabila o 10 % na 31-ročné minimum. Nie je známe, či Soros opäť stavil proti libre, a jeho hovorca sa k tomu odmietol vyjadriť.

Viac o téme: George SorosEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu