Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Brexit neverili ani najväčší lídri rebélie, schovávajú sa: V Británii vládne anarchia a chaos!

Nigel Farage Zobraziť galériu (7)
Nigel Farage (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Británii stúpa napätie. Nikto nevie, čo bude ďalej. A to ani víťazi z referenda. Nigel Farage či Boris Johnson zatiaľ vôbec nepredstavili víziu, ako ďalej. A práve preto stúpa napätie. Británia smeruje do búrky a nikto nestojí pri kormidle.

V posledných dňoch pred kampaňou odporcovia brexitu jeho obhajcom vyčítali, že nemajú plán, ako postupovať ďalej v prípade víťazstva. Nedočkali sa konkrétnych odpovedí, ako by postupovali pri vyjednávaní s EÚ či ako by riešili ekonomické dôsledky brexitu. Vyzerá to, že situácia sa komplikuje a čakajú nás turbulentné časy.

Anarchia v Británii

Stúpenci brexitu síce jasne vyhrali referendum, ale zatiaľ sa zdá, že dochádza na slová ich kritikov, že nemajú plán, čo s víťazstvom. Žiadny z víťazov ešte nepredložil plán pre ďalšie kroky, The Economist píše v narážke na slávny punkový album o anarchii v Spojenom kráľovstve a opäť sa pripomínajú predovšetkým mocenské ambície protagonistov. Jedným z dôvodov môže byť, že protiunijný tábor sa skladal z rôznorodých síl, ktoré majú rôzne názory na kľúčové otázky referenda, ako je migrácia.

Cameron sa s referendom prepočítal
Zobraziť galériu (7)
Cameron sa s referendom prepočítal  (Zdroj: SITA)

Bledý Johnson sa schovával

V prvých dňoch po referende prakticky nevystúpili hlavní predstavitelia kampane Leave (Odísť), teda bývalý londýnsky starosta Boris Johnson a Michael Gove, a uvoľnili pole hlasným, ale bezobsažným vyhlásením šéfa Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea. Johnson, ktorý bol najcharizmatickejším obhajcom odchodu, sa pred novinármi nad ránom v piatok, keď bolo jasné, že jeho strana zvíťazila, vo svojom dome prakticky schovával. Počas dopoludnia síce vystúpil, ale bol pobledlý, podľa miestnych médií netypicky zarazený a neodpovedal na otázky, aj keď išlo o tlačovú konferenciu.

Šokovaní Brexiťáci

Komentátorka The Guardian pripomenula, že mnoho ľudí vo Westminsteri si myslí, že Johnson vnútorne nebol pre odchod z EÚ. "A že si len predstavoval, že nakoniec so zaťatými zubami zostaneme, a že aj on neodhadol bublajúcu nespokojnosť v spoločnosti a je rovnako ako všetci ostatní šokovaný z toho, čo sa deje," napísala.

Kedysi spojenci (Cameron a Johnson)
Zobraziť galériu (7)
Kedysi spojenci (Cameron a Johnson)  (Zdroj: SITA)

Skrytý motív - premiérovanie

Financial Times pripomenuli, že niektorí poslanci Johnsona podozrievajú, že sa pridal k brexitovej kampani, aby na svoju stranu dostal na 150 tisíc aktivistov Konzervatívnej strany, ktorí budú rozhodovať o tom, kto bude budúcim premiérom. Cieľom Borisa Johnsona bolo stať sa premiérom, povedal ČTK politológ z Londýnskej ekonomickej školy (LSE) Simon Hix. "Je to veľmi cynický politik. Urobil kalkuláciu, že jeho najlepšia šanca, ako sa stať premiérom a poraziť ministra financií George Osbornea," je pripojiť sa ku kampani za brexit, povedal.

Plán? Aký plán?

Tieto obavy potvrdil v nedeľu šéfredaktor politického vysielania televízie Sky News Faisal Islam, keď popisoval rozhovor s nemenovaným konzervatívnym poslancom a stúpencom brexitu. "Pýtal som sa ho "Kde je plán? Môžeme teraz vidieť plán pre brexit?"

Michael Gove a Boris Johnson
Zobraziť galériu (7)
Michael Gove a Boris Johnson  (Zdroj: SITA)

Odpovedal mi: "nie je žiadny plán. Kampaň Leave nemá plán. V čísle desať (premiérsky úrad, pozn. red.) mali mať plán," povedal Islam. Po jeho odpovedi zavládlo v štúdiu ticho. "Popravde neviem, čo by som na to povedala," prerušila ho nakoniec moderátorka.

Zvláštna koalícia

Kampaň Leave je zvláštnou koalíciou nacionalistov a libertariánov naprieč stranami, oba prúdy sú medzi konzervatívcami aj v UKIP, uviedol Hix. Kým libertariáni sú pre decentralizáciu moci, chcú odísť z EÚ, ale mať stále otvorené hranice a voľný obchod, nacionalisti tvrdia: Vystúpime z EÚ, zatvoríme hranice, zastavíme imigráciu a budeme mať prácu pre Britov, povedal Hix. "Nezhodujú sa, pokiaľ ide o imigráciu, a to je kľúčový problém."

Sme tam, kde sme

Zdá sa, že Johnson a Michael Gove nemajú najmenšiu predstavu, čo urobiť ďalej, napísal The Economist. Cituje tweet Johnsonovej sestry Rachel, podľa ktorej "všetci stále hovoria "sme tam, kde sme", ale zdá sa, že nikto nemá vôbec žiadnu predstavu, kde to je".

Bez Faragea by referendum zrejme nebolo
Zobraziť galériu (7)
Bez Faragea by referendum zrejme nebolo  (Zdroj: Foto: SITA)

The Economist si tiež myslí, že sa stúpenci Leave nezhodujú v tom, ako by brexit mal vyzerať, a nemyslia si, že je ich zodpovednosťou, aby ukázali cestu. Ale premiér David Cameron zrejme pripravil pre túto eventualitu len málo plánov. Premiérov úrad sa zdá byť ochromený silnejúcim chaosom a nechce sa mu formulovať odpovede na otázky stúpencov brexitu. Ako Cameron podľa tlače povedal svojim spolupracovníkom, keď v piatok vysvetľoval svoju rezignáciu: "Prečo by som to mal od..at a robiť všetku ťažkú ​​prácu?"

Krajina pláva do búrky bez kormidelníka

Ďalšou neistotou je Dolná snemovňa, kde sú vo veľkej väčšine stúpenci členstva v EÚ. Parlament pritom musí prijať k brexitu príslušnú legislatívu, pretože referendum bolo len poradné a právne nezáväzné.

V Brexit neverili ani
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto Economist)

Británia bude možno musieť rokovať s dosluhujúcim premiérom bez jasnej predstavy, ako by brexit mal vyzerať alebo bez mandátu na rokovania, napísal The Economist. To všetko na pozadí rastúceho ekonomického zmätku a čím ďalej škaredších prejavov rozporov na britských uliciach. Krajina pláva do búrky a nikto nie je pri kormidle, uviedol týždenník.

Tušil to?

Včera vyplávali na povrch informácie, že premiér David Cameron si s manželkou zobral osem dní pred referendom hypotéku na byt. Táto informácia vzbudila úsmevné reakcie. Cynici sa pýtajú, či Cameron už týždeň pred referendom vedel, ako to dopadne. Pôžičku si vzali v banke HSBC. Cameronovci sa budú musieť vysťahovať z Downing Street už o tri mesiace, keďže predseda vlády ohlásil rezignáciu. Uniknuté iinformácie nehovoria nič o výške ani o účelu hypotéky.

Cameron a Samantha
Zobraziť galériu (7)
Cameron a Samantha  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Nigel FarageBoris JohnsonMichael Gove
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu