Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Taliansko bude vraj po ústavnej reforme stabilnejšie: Je to podvod, tvrdí Di Maio

Luigi Di Maio
Luigi Di Maio (Zdroj: YouTube)

RÍM - Talianska ústavná reforma, o ktorej rozhodne zrejme tesné referendum, je "podvod", ktorý zmení krajinu na autokraciu podobnú tej v Maďarsku, varovalo dnes opozičné Hnutie piatich hviezd (M5S).

Hlavný predkladateľ návrhu reformy, ktorý obmedzuje právomoci hornej komory parlamentu, je premiér Matteo Renzi. Taliansko bude podľa neho po ústavnej reforme stabilnejšie, zatiaľ či kritici reformy ako M5S sa obávajú, že ohrozí demokratickú kontrolu a rovnováhu, napísala tlačová agentúra DPA.

"Chceme povedať talianskym občanom, že je to podvod," citovala Luigiho Di Maia, ktorý je považovaný za najpravdepodobnejšieho kandidáta M5S na premiéra v budúcich voľbách. Hovoril na tlačovej konferencii v klube zahraničných novinárov v Ríme.

Di Maio spochybnil tvrdenia, že reforma zjednoduší a zrýchli prácu parlamentu a obmedzí vedľajšie príjmy politikov. Podľa neho ide o "kamufláž starých politických strán, aby sa udržali pri moci".

Opozičný politik vyzval Renziho, aby dodržal sľub, že odíde z politiky, ak voliči v referende odmietnu jeho návrhy. Premiér v uplynulých mesiacoch ustupoval od tohto rozhodnutia po tom, ako prieskumy verejnej mienky ukázali, že voliči v referende jeho reformu zamietnu. Referendum sa uskutoční 4. decembra.

"Taliani ho vyzvú, aby dodržal svoj sľúb a odstúpil, ak zvíťazí 'nie'," povedal Di Maio a dodal, že jeho hnutie následne odmietne vstúpiť do novej koaličnej vlády a vyzve na uskutočnenie volieb "čo možno najskôr".

Viac o téme: TalianskoMaďarskoLuigi Di Maio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu