Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nové odhalenie v kauze daňových rajov: Záhadná slovenská firma ako práčka stoviek miliónov

Panama Papers Zobraziť galériu (2)
Panama Papers (Zdroj: occrp.org)

BRATISLAVA - Nové odhalenie v kauze Panama Papers. Záhadná slovenská firma figuruje v panamskej pavučine schránkových firiem, v ktorých sa spomína meno českého známeho právnika. Tá mala slúžiť pravdepodobne v schéme na pranie špinavých peňazí.

100 miliónov dolárov v hodnote akcií v dvoch firmách - na ostrove Samoa. Vo firme Integ S.A. má mať podľa českého centra pre investigatívnu žurnalistiku právnik Josef Monsport 50 miliónov dolárov a v druhej firme Kynsberg Trading ďalších 50 miliónov. Otázne je, do akej miery je cena akcií reálna, pripomína centrum.

Český právnik s miliónmi na účte

Dokumenty k nákupu akcií spoločností Integ S.A. a Kynsberg Trading obstarávala firma Waberia Consulting LLC so sídlom na Floride, ktorej riaditeľom je Jiří Myslivec. Ako riaditelia v inkriminovaných firmách vystupovali biele kone, ktorých vyrobila firma Mossack Fonseca, tvrdí centrum.

Muž menom Václav z firmy Waberie žiadal predčasne navýšiť kapitál obidvoch firiem. Vždy voči klientom vrúcna firma Mossack Fonseca začala mať otázky, prečo. Na rad tak konečne prichádza slovenská firma, ktorá mala byť použitá ako protihodnota dvoch firiem z Pacifiku "prehnaných cez celý offshoreový schémat".

Schéma podľa českých novinárov
Zobraziť galériu (2)
Schéma podľa českých novinárov  (Zdroj: investigace.cz)

Predčasné navýšenie kapitálu malo byť podľa Václava z troch dôvodov. Prvým malo byť kvôli účtovníctvu maltskej spoločnosti. Druhým bolo použitie samojskej spoločnosti ako platobného nástroja na slovenskú firmu. Nakoniec mala byť samojská spoločnosť vlastnená slovenskou firmou. Portál investigace.cz meno slovenskej firmy nevypátral.

Na Slovensku sa tomu hovorilo tunelovanie

Účel celého schématu? "Podľa policajného experta na finančné podvody majú podobné schémy jediný dôvod: vyviezť financie z jednej firmy, rýchlo ich previezť a poprípade vyprať v anonymných offshoreových schématoch a na anonymných bankových účtoch. Následne ich cez rešpektovanú medzinárodnú banku invstovať niekde inde," píše portál a pripomína, že takéto schémy boli populárne na Slovensku a v Česku v 90-tych rokoch s tým, že dostali pomenovanie tunelovanie. "O ktorú slovenskú spoločnosť išlo, sa nám zatiaľ nepodarilo dopátrať," zakončili investigatívci.

Monsport od celej veci dáva ruky preč. Ako majiteľ spoločností s firmou Mossack Fonseca, odkiaľ unikli milióny dokumentov a dát, nekomunikoval. "Ostrov Samoa som naposledy počul na gymnáziu. Odporúčam preveriť, či nejde o iného Monsporta," nechal sa počuť Monsport. Český právnik je známy zastupovaním Borisa Vostrého, známeho z kauzy tunelovania Harvardských fondov. Zastupoval tiež bývalého ministra obrany Martina Bartáka, ktorého nedávno oslobodili v kauze Tatra.

Viac o téme: DokumentySlovenskoPanama papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu