Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Maďarsku sa začali rozsiahle kontroly: Orbán chce odhaliť aktérov z Panama Papers

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský Národný úrad pre dane a clá (NAV) začal dnes preverovať maďarských občanov a maďarské podniky, ktorých sa týka kauza Panama Papers (Panamské dokumenty). Podľa spravodajského servera Napi.hu sa s offshore záležitosťami v rámci NAV zaoberá špecializovaná pracovná skupina.

O kontrolu možností utajenia daní požiadal ministra národného hospodárstva Mihálya Vargu predseda vlády Viktor Orbán. Vo verejnoprávnom rozhlase ministerský predseda dnes vyhlásil, že významní maďarskí politickí činitelia sú mimo panamskej offshore kauzy.

Kauza Panama Papers je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Objemom dát - 11,5 miliónov dokumentov a 2,6 terabytov dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena. Uniknuté dokumenty sa na verejnosť dostali prostredníctvom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ).

Thajsko vyšetruje 16 občanov

Úrady v Thajsku dnes oznámili, že vyšetrujú 16 občanov s údajným prepojením na schránkové spoločnosti v daňových rajoch, zriadené panamskou právnickou firmou Mossack Fonseca. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Medzi vyšetrovanými osobami sa nachádzajú thajskí politici a podnikatelia. Vyšetrovanie vykonáva thajský Úrad na boj proti praniu špinavých peňazí (AMLO), ale ten dnes na tlačovej konferencii neposkytol žiadne mená.

Spomínaných 16 osôb je podľa predstaviteľa úradu registrovaných ako riaditelia či akcionári spoločností zriadených firmou Mossack Fonseca. Dokumenty uniknuté z tejto firmy, ktoré boli zverejnené médiami po celom svete, ukazujú, že Mossack Fonseca pomohla tisícom jednotlivcov a spoločností z celého sveta založiť schránkové spoločnosti a zahraničné účty v daňových rajoch. Takéto účty sú obľúbeným spôsobom, ako sa vyhnúť plateniu daní, preprať špinavé peniaze alebo zaplatiť úplatok, hoci majú aj zákonné využitie.

Spoluzakladateľ právnickej firmy Ramón Fonseca vyhlásil, že zatiaľ jediným porušeným zákonom bolo právo jeho klientov na súkromie. AMLO sa podľa svojho generálneho tajomníka snaží preveriť a potvrdiť thajské mená na úradoch v Paname. AMLO sa zameriava na pranie špinavých peňazí, ale úrad dodal, že o svoje zistenia sa podelí aj s predstaviteľmi daňových úradov, bankového sektora a búrz.

Viac o téme: Viktor OrbánPanama Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu