Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza Panama Papers zasiahla aj Slovensko: Firmy tu obracali desiatky miliónov eur

(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Panamská matka schránkových firiem, ktoré sa objavujú v kauze Panama Papers, má väzby na desiatky slovenských spoločností, ktorými sa za zvláštnych okolností preliali desiatky miliónov eur, aj na tretiu najziskovejšiu firmu na Slovensku. Informuje o tom na svojej stránke Denník N.

Afragola je zdanlivo slovenská eseročka, ktorá sídli v kancelárskom centre Office House niekoľko desiatok metrov od ministerstva zahraničných vecí v Bratislave spolu s ďalšími viac ako dvoma stovkami spoločností. Podľa dennikn.sk je zaujímavá zjavnými väzbami na celosvetovú práčku špinavých peňazí Mossack Fonseca z Panamy a na jej biele kone, ktoré postupne zverejňujú vybrané svetové médiá s prístupom do uniknutých dokumentov známych ako Panama Papers.

Firma sa oficiálne spája len s jednou osobou. "Je ňou Nitran Martin Benedikovič, ktorý má pobyt v bežnom sídliskovom dome. Má 33 rokov a od vzniku Afragoly je jej jediným konateľom," informuje denník. Tento človek je zároveň konateľom tretej najziskovejšej firmy na Slovensku Territorio, ktorá sídli na rovnakej adrese ako Afragola a v roku 2014 vykázala aj bez tržieb zisk 300 miliónov eur.

Podobne ako Territorio hospodári aj Afragola. Pri nákladoch 400 eur mala v roku 2014 zisk takmer 33 miliónov eur. Jediným majiteľom Afragola bola panamská spoločnosť Trentino International s adresou v hlavnom sídle Mossack Fonseca v Panama City. V čom firma podniká, nie je podľa denníka jasné. V Obchodnom registri má zapísaných osem druhov činností. S firmou Afragola sa skontaktovať nedá a spoločnosť Office House, ktorá jej poskytuje sídlo, údaje o svojich klientoch neposkytuje.

Ďalšou firmou, ktorá sídli v centrále Mossack Fonseca a podniká na Slovensku, je Halford Properties, upozorňuje Denník N. Vlastní podiely v štyroch desiatkach spoločností registrovaných u nás. Ich aktíva sa v roku 2014 blížili k 30 miliónom eur. Ani v jej prípade sa skutoční vlastníci nedajú zistiť z verejných zdrojov.

Firmami ako Afragola sa zrejme začne zaoberať polícia. Tá začala v pondelok (4.4.) preverovať, či firmy z daňových rajov, ktoré sa objavili v Panama Papers, podnikali na Slovensku legálne. Policajný hovorca Martin Wäldl pre denník povedal, že sa tým zaoberá Národná kriminálna agentúra, bližšie informácie však nemôžu poskytnúť.

"V súčasnej dobe sú medializované informácie výlučne informatívneho charakteru, ktoré preveruje polícia. V prípade potvrdenia ich vierohodnosti a vzniku podozrenia zo spáchania trestného činu budú orgány činné v trestnom konaní konať v súlade so zákonom," uviedla pre Denník N hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Viac o téme: SlovenskoPanama Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu