Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Teroristické akty boli dôkladne naplánované: Nielen odplata za Abdeslama, sú v tom možno aj migranti!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozsah a intenzita teroristických útokov v Bruseli jednoznačne svedčia o tom, že išlo o dlhodobo a dôkladne pripravenú konšpiratívnu akciu. Vyslovil dnes svoj názor bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

"Takéto operácie si vyžadujú dôkladné plánovanie, organizačno-technické prípravy a operatívny prieskum prostredia, kde sa majú teroristické útoky uskutočniť. Teroristi obvykle z propagandistických a psychologických dôvodov sa snažia o to, aby teroristický akt bol vnímaný v súvislosti s niečím, čo naznačuje jeho symboliku. V tomto prípade išlo o to, aby verejnosť dostala signál, že je to nielen odplata za zadržanie teroristu Salaha Abdeslama, ale zároveň aj dôkaz o tom, že sieť teroristických aktivistov je dynamická a životaschopná štruktúra, ktorú nemožno zlikvidovať opatreniami policajných štruktúr a spravodajských služieb," povedal bývalý šéf rozviedky slovenskej tajnej služby.

Podľa neho "možno iba špekulovať o tom, či organizátori útokov v Bruseli nechceli tým tiež iniciovať averziu Európanov proti migrantom, aby ich tým vtiahli do aktuálnej konfliktnej situácie".

Teroristické akty boli dôkladne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)
"V každom prípade teroristické akty v Bruseli svedčia o tom, že likvidácia potenciálu teroristov v Európe nemôže byť záležitosťou iba policajno-bezpečnostných operácií, ale vyžiada si komplexný prístup bezpečnostných a hlavne politických inštitúcií, ktoré problém terorizmu vnímali len ako parciálnu bezpečnostnú hrozbu – mimo širšieho spoločenského kontextu," zdôraznil Cibula.

Viac o téme: BruselIgor Cibula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu