Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SDKÚ u voličov aj naďalej prepadá: Smer víťazom prieskumu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak by sa parlamentné voľby konali v júni, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 39,3 percenta hlasov. V parlamente by bolo spolu sedem strán. Okrem Smeru-SD aj KDH, Sieť, OĽaNO, SNS, Most-Híd a SaS. Vyplýva to z výsledkov volebného prieskumu, ktorý za jún robila agentúra Median SK na vzorke 1163 respondentov vo veku 18 a viac rokov.

Na druhom mieste skončilo KDH, ktoré by volilo 9,4 percenta opýtaných. Tretia Sieť by získala 9,3 percenta hlasov. Nasleduje hnutie OĽaNO, ktoré by si vybralo 8,2 percenta opýtaných, a SNS so 6,8 percentami. Most-Híd by získal 6,1 percenta hlasov a posledná strana, ktorá by sa dostala do parlamentu, je SaS. Volilo by ju 5,5 percenta opýtaných.

Päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu by nedosiahla SMK, ktorú by volilo 4,1 percenta opýtaných, ani SDKÚ-DS. Tej by svoj hlas odovzdalo podľa prieskumu 3,3 percenta respondentov. Žiadna iná strana či hnutie neprešla v prieskume cez tri percentá.

Respondentov sa agentúra pýtala aj to, či by sa zúčastnili volieb. Určite by sa zúčastnilo 32,2 percenta a skôr áno 22,9 percenta opýtaných. Skôr nie 10,4 percenta a určite nie 31 percent. Ďalších 3,5 percenta odpovedalo, že sa ešte nerozhodli, či by sa volieb zúčastnili.

Median SK robil prieskum v termíne od 25. 5. do 21. 6. náhodným kvótnym výberom. Respondenti tvoria reprezentatívnu vzorku populácie SR podľa údajov Štatistického úradu SR. Nálady voličov skúmala agentúra cez osobné rozhovory a tiež cez webdotazník, ktorí respondenti vypĺňali samostatne.

politická strana/hnutie preferencie
Smer-SD 39,3
Kresťanskodemokratické hnutie 9,4
Sieť 9,3
Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti 8,2
SNS 6,8
Most-Híd 6,1
SaS 5,5
SMK 4,1
SDKÚ-DS 3,3
ostatné 8,0
Viac o téme: PrieskumVoľbySmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu