Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sieť bojuje proti nekalým praktikám v biznise: Spúšťa túto petíciu

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Letné mesiace strávia predstavitelia strany Sieť cestovaním po Slovensku. Ich snahou bude získať verejnú podporu pre dva hlavné piliere programu, s ktorým idú do budúcoročných parlamentných volieb. Sú nimi presadenie hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru.

Podpisovú akciu s takýmito požiadavkami dnes Sieť odštartovala pred Úradom vlády SR. Ako prvý sa pod petíciu podpísal jej predseda Radoslav Procházka. Pripustil, že ide o neoficiálny štart ich volebnej kampane. Petíciou chce podľa jeho slov strana vyslať kľúčový politický odkaz.

„Hmotná zodpovednosť politikov a ani euro schránkovým firmám sú podmienky, cez ktoré pre Sieť nejde a nepôjde vlak. My budeme sedieť iba za takým stolom, za ktorým bude o takýchto veciach dohoda,“ vyhlásil Procházka. Fakt, že majú za chrbtami budovu úradu vlády, líder Siete zdôvodnil ich ambíciou zabojovať o účasť v novej vláde. V prípade úspechu budú schopní body z petície presadiť za prvých 100 dní jej pôsobenia, prisľúbil. Procházka spresnil, že strana bude zbierať podpisy po celej krajine. Na takúto kampaň má totiž podľa neho dostatočné štruktúry v regiónoch a zapojiť sa plánuje aj on osobne.

„Kľúčový motív je dať ľuďom príležitosť vlastným hlasom niečo odkázať tej starej politike, ktorá sa bráni zodpovednosti,“ vysvetlil s tým, že verejnú kampaň spúšťajú potom, ako ich návrhy na zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a na vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru neprešli v parlamente.

Skutočná podpora pre dve hlavné požiadavky Siete sa podľa Procházku ukáže až vo voľbách. Jeho osobnou ambíciou však je vyzbierať prostredníctvom petície niekoľko desiatok tisíc podpisov. Takáto verejná podpora sa môže ukázať ako dôležitá, zdôraznil.

„Pamätáte si, ako dlho trvalo zrušiť poslaneckú imunitu. Podarilo sa ju zrušiť práve preto, že verejnosť si to znovu a znovu pýtala a nielen v prieskumoch verejnej mienky, ale aj rôznymi akciami, možno aj takéhoto typu. To isté je aj s hmotnou zodpovednosťou. Ak si ju verejnosť vypýta, politici ju budú musieť dať,“ doplnil Procházka.
 

Viac o téme: Radoslav ProcházkaSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu