Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Verejnosť sa búri proti Kotlebovi v parlamente: Žiadosť o rozpustenie extrémistickej strany!

Včerajší protest proti fašizmu
Včerajší protest proti fašizmu (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Organizátori antifašistického pochodu, ktorý bol v pondelok 7. marca v Bratislave ako reakcia na zvolenie strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) do NR SR, žiadajú generálneho prokurátora, aby dal podnet na rozpustenie tejto strany na Najvyšší súd SR.

Ako informoval Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv, organizátori pochodu dnes doručili generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi list, v ktorom ho žiadajú, aby využil svoju právomoc a podal podnet na rozpustenie strany Mariana Kotlebu. Na stránke ludskeprava.sk odštartovala možnosť obrátiť sa na generálneho prokurátora aj pre verejnosť.

"Napriek tomu, že kotlebovci sa v sobotu dostali do parlamentu formálne demokraticky, nie je to demokratická strana, oklamali voličov. ĽSNS je morálnym nasledovníkom a obdivovateľom zločineckého vojnového slovakštátu, ktorý zavraždil 60-tisíc ľudí pre svoju zvrátenú ideológiu. Vzhľadom na to žiadame kompetentné orgány, aby konali," vyhlásil organizátor pondelkového pochodu Matej Ivančik z Inštitútu ľudských práv. Je však podľa neho škoda, že kompetentní nezasiahli už dávno, keď na to aktivisti opakovane upozorňovali. "Veríme však, že zlyhanie ostatných ochranných mechanizmov demokratického a právneho charakteru nášho štátu ich zobudí,“ dodal. 

Právnici, ktorí spolupracujú s Inštitútom ľudských práv, zhromažďujú podľa Aleny Krempaskej z tejto mimovládnej organizácie konkrétne výroky a príklady protiústavnej činnosti tejto strany a jej predstaviteľov. "Po sobote sa nám dokonca ozvali so záujmom pomôcť i ďalší, no v prvom rade si myslím, že by mali konať slovenské orgány zodpovedné za ochranu ústavnosti Slovenskej republiky," poznamenala. Aj to je podľa nej dôvod, prečo na internetovú stránku ludskeprava.sk umiestnili formulár, prostredníctvom ktorého sa verejnosť môže obrátiť na generálneho prokurátora a takto upozorniť na vážnosť a neodkladnosť vzniknutej situácie. 

V pondelok 7. marca večer pochodovala ulicami historického centra Bratislavy viac ako tisícka ľudí. Vyjadriť tak chcela nespokojnosť s výsledkom sobotných parlamentných volieb, v ktorých uspela aj Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu. "Pochod je reakciou na parlamentné voľby, v ktorých sa prvýkrát od roku 1945 dostali fašisti do parlamentu,“ priblížil jeden z organizátorov pochodu Róbert Mihály z iniciatívy Bratislava bez náckov. Ako dodal, výsledok parlamentných volieb akceptujú, no takýmito aktivitami chcú zmobilizovať verejnosť. Pondelkový protestný pochod bol podľa Mihályho najmä symbolickým aktom. 

Protestnú antifašistickú akciu zvolali organizátori na sociálnej sieti Facebook v súvislosti s výsledkami sobotňajších parlamentných volieb, v ktorých strana Mariana Kotlebu ĽS Naše Slovensko získala 8,04 percenta hlasov.

Pred Kotlebom varujú divadelníci

Predstavitelia banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí, ktorému župan Marian Kotleba minulý rok zastavil štátnu dotáciu na vznik inscenácie Stop extrémizmu pre študentov stredných škôl, vyzývajú politikov k zodpovednosti. Politickým stranám Smer-SD, SaS, OĽaNO, SNS, Most-Híd a Sieť zaslali otvorený list s výzvou, aby v súvislosti so zvolením Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko prestali mlčať. „Na počiatku veľkých nešťastí bolo vždy nekonečné tragické mlčanie. Kto mlčí, svedčí, platilo v dávnych časoch a platí stále. Politika vytesnenia zla nefunguje,“ varujú divadelníci.

Politici, ktorí by dnes radi viedli tento štát, zrejme nevedeli, čo sa deje v Banskobystrickom kraji. „Keby vedeli – nemlčali by. Keby vedeli, neprejavovali by dnes svoj šok a zdesenie z volebných výsledkov ĽSNS,“ uvádza sa v otvorenom liste. Banskobystrickí divadelníci zdôrazňujú, že politici „nemúdro a diletantsky podhodnotili situáciu a dennodenné pôsobenie vodcu vo svojom kraji“. Nepostrehli problém. Nepomenovali ho. Neriešili. Rozhodli sa, že boľavou témou je školstvo, zdravotníctvo a emigranti. Spomínané oblasti sú problematické. Vždy a všade je niečo problematické. Od soboty je však obrovským problémom niečo celkom iné. Problémom je to, čo sme my tu, na strednom Slovensku vedeli dávno, čo sme čakali, na čo sme upozorňovali a báli sme sa toho. Naše hlasy, výstrahy a obavy však nepresiakli asi na najvyššie poschodia centrál, píšu ďalej v otvorenom liste politikom. 

Marian Kotleba v auguste minulého roka nepodpísal zmluvu o čerpaní dotácie 20-tisíc eur na už pripravený 11. ročník medzinárodného festivalu Dni tanca a organizátor Štúdio tanca ho napokon muselo zrušiť. Cez úrad BBSK sa k tomuto divadlu nedostali ani ďalšie granty z Ministerstva kultúry SR. V oficiálnom zdôvodnení Banskobystrického samosprávneho kraja, prečo to Kotleba urobil, sa uvádzalo, že nemá záujem na rozvoji tohto smeru dekadentného „umenia“, a preto sa rozhodol, že dotácie pre Divadlo Štúdio tanca nepodpíše. "Divadlo Štúdio tanca zameriava svoju tvorbu najmä na alternatívnu tanečnú produkciu, častokrát presahujúcu hranice slušnosti a dobrých mravov," vysvetľoval Kotleba v stanovisku. Neskôr nepodpísal ani dotáciu pre Bábkové divadlo na Rázcestí. V reakcii na rozhodnutie šéfa BBSK Bábkové divadlo na rázcestí vyhlásilo koncom septembra zbierku na podporu projektu Stop extrémizmu a aj občiansku iniciatívu Biela stuha. Nosenie bielej stužky vyjadruje občiansky nenásilný protest proti mocenským a totalitným praktikám predstaviteľov BBSK, právo na slobodnú tvorbu a právo na zodpovednosť za naše činy. Nadácia otvorenej spoločnosti zároveň vyhlásila verejnú zbierku Kultúra na rázcestí. Zbierka je určená na podporu prevádzky banskobystrického Divadla Štúdio tanca a na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na Rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu. Bystrických divadelníkov podporili mnohé divadlá, vrátane SND, kultúrne inštitúcie, umelci i verejnosť. Za nekultúrne a neakceptovateľnú svojvôľu to označil aj minister kultúry Marek Maďarič.

Výsledky volieb desia aj vikára spišskej diecézy

Parlamentné voľby na Slovensku v roku 2016 nedopadli podľa katolíckeho kňaza Jána Dudu, ktorý je súdnym vikárom v Spišskej diecéze, najšťastnejšie a možno mnohí čakali, že podobný scenár príde až v roku 2020. Ako povedal Duda dnes, desí ho vstup do parlamentu Ľudovej strany Naše Slovensko. „Jej uniformy a správanie sa pripomína z dejepisu známe gardistické uniformy, ako aj ozbrojené ľudové milície za komunizmu. A to ma desí o to viac, že napríklad v niektorých farnostiach na Orave s typickým katolíckym obyvateľstvom, ale aj inde, volili práve túto stranu tak zásadne, že na mnohých miestach získala prvenstvo. Toto nastoľuje otázku, či je naozaj správna téza, ktorá tak výrazne zdôrazňuje, že kňazi sa nemajú miešať do politiky. Akú mieru zodpovednosti nesie miestny katolícky kňaz tej farnosti, v ktorej vyhrala strana Mariana Kotlebu, ak sa mu neustále opakuje téza, že sa nemá k politike vyjadrovať? A nezvrhne sa to napokon opäť k obviňovaniu katolíckeho kléru a veriacich vôbec, že podporujú fašizmus? To je naozaj vážna otázka aj do vnútra cirkvi,“ upozornil Duda.

Je to zlyhanie vzdelávacieho systému, tvrdia mladí

 Iniciatíva Nie extrémizmu zorganizovala dnes v Banskej Bystrici stretnutie zástupcov študentských a mládežníckych organizácií, hnutí a iniciatív ako reakciu na výsledky volieb a politický vývoj na Slovensku. „Extrémizmus, radikalizmus, xenofóbia a podpora fašizmu nepatria do našej spoločnosti. Rešpektujeme demokratické voľby, každého jedného voliča, ktorý odovzdal hlas akejkoľvek strane alebo lídrovi. Sme apolitická iniciatíva, ktorej cieľom je ukázať, že sa vieme v regiónoch na celom Slovensku spojiť a navrhnúť konkrétne spoločné kroky a opatrenia, vďaka ktorým by sme zabránili extrémizmu, reagovali na apatiu mladých ľudí, priniesli konkrétne riešenia, ako sa môžu zapojiť do občianskeho a verejného života,“ hovorí autor iniciatívy Jaroslav Dodok.

Ako sa zhodli účastníci stretnutia, apatia mladých ľudí pretrváva už niekoľko rokov. V politike i v občianskom sektore sa zabúdalo, že vzniká extrémizmus a mladí ľudia sú s niečím nespokojní. Zároveň mali málo príležitostí vyjadriť svoj názor alebo podieľať sa na živote spoločnosti. „Vidíme rôzne názory a polarizáciu spoločnosti aj medzi mladými ľuďmi. Toto chceme riešiť, aby sa mladí ľudia mohli už na základnej, strednej i vysokej škole prejaviť, navrhnúť konkrétne opatrenia, aby sa práve tá apatia riešila tam, kde momentálne sú a nemusela by vrcholiť niečím takým, ako sú voľby,“ pokračuje Dodok. 

Iniciatívu Nie extrémizmu podporilo už 25 mládežníckych organizácií, ktoré reprezentujú desaťticíce mladých ľudí na Slovensku. Snahou zúčastnených je zapojiť do svojho programu aj ďalšie, ktoré momentálne rokujú o ich podpore. Iniciatíva bude v najbližšom období organizovať diskusie a besedy na školách. Vyústením by malo byť vytvorenie Manifestu mladých voličov, ktorý chcú predložiť rezortu školstva. Manifest má byť súborom realizovateľných opatrení, ktoré majú viesť k tomu, aby sa znížila vzdialenosť medzi elitou v politike a mladými ľuďmi. 

Na záver stretnutia prijali účastníci výzvu, v ktorej sa obracajú na všetkých študentov a mladých ľudí, žiacke a školské rady, mládežnícke parlamenty, študentské rady a iné mládežnícke organizácie, aby svojimi aktivitami pomohli zabrániť šíriacemu sa extrémizmu.

 

Viac o téme: Marián Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu