Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európa je zo Slovenska zhrozená: Máte roztrieštený parlament a fašistov

Mnohých výsledky slovenských volieb šokovali.
Mnohých výsledky slovenských volieb šokovali. (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BRATISLAVA - Sobotňajšie parlamentné voľby na Slovensku vyprodukovali roztrieštený parlament: odstupujúci premiér Robert Fico, hoci je víťazom volieb s 28,3 percentami hlasov, bude mať ťažkosti pri zostavovaní vládnej koalície, domnievajú sa francúzsky denník Le Monde i belgická televízna stanica RTBF.

Denník upozornil, že k tomuto problému treba pridať účasť extrémnej nacionalistickej pravicovej strany, ktorá sa po prvý raz dostala do lavíc parlamentu, len niekoľko mesiac predtým, ako Slovensko preberie rotujúce predsedníctvo v Európskej únii.

Le Monde pripomenul, že premiér Fico zameral kampaň svojej strany na odmietnutí prijímať migrantov na Slovensko, avšak štrajk učiteľov a zdravotných sestier znížil dosah tohto problému na verejnú mienku. Aj preto sa môže zopakovať scenár z roku 2006, keď Smer-SD vyhral voľby, ale nepodarilo sa mu vytvoriť koalíciu a ocitol sa v opozícii.

Francúzsky denník, podobne ako aj belgická televízna stanica RTBF, uviedol názor slovenského analytika Ábela Ravasza, podľa ktorého Fico bude na vytvorenie koaličnej vlády potrebovať najmenej dvoch alebo troch partnerov. Na druhej strane by musela vzniknúť aliancia šiestich stredopravých strán, aby sa uchádzala o zostavenie vlády.

S odkazom na premiérový vstup extrémnej pravice v podobe ĽSNS do Národnej rady, kde by mala získať 14 kresiel, Le Monde v medzititulku použil výraz "Fašisti v parlamente". Denník citoval slová slovenskej europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej, ktorá túto situáciu opísala ako "veľkú hanbu" pre Slovensko a "veľkú katastrofu", ak Slováci budú mať fašistov v parlamente, keď bude SR predsedať Európskej únii.

Francúzsky denník v súvislosti s výsledkom volieb uviedol, že Fico pred voľbami označil multikulturalizmus za "fikciu" a odmietal kvóty na prerozdeľovanie utečencov odporúčané Európskou komisiou. V tom však nebol vo východnej Európe izolovaný, pripomenul denník, lebo podobné názory má aj líder vládnucej strany v Poľsku Jaroslaw Kaczyňski, maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Českej republiky Miloš Zeman.  

Viac o téme: Robert FicoSlovenskoEurópska úniaVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu