Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOĽBY 2016 Neviete koho voliť? Veľké hodnotenie strán podľa programu: Príjemne prekvapil hlavne SKOK!

Opozícia ponúka riešenia, Smer nemá ani len program. Zobraziť galériu (6)
Opozícia ponúka riešenia, Smer nemá ani len program. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neviete koho voliť? Máme pre vás jednoduchý návod. Analytici z 5 inštitúcií a zoskupení sa pozreli na kľúčové rezorty, ktoré musí Slovensko zlepšiť. Patrí medzi ne ekonomika, zdravotníctvo a školstvo. Ekonómovia, experti na zdravotníctvo a školstvo vyhodnotili najlepšie programy strán. Najviac prekvapila strana SKOK!, ktorá sa umiestnila vo všetkých rebríčkom na popredných miestach. Pozrite si výsledky.

EKONOMIKA

Hodnotenie inštitútu INESS

Ekonómovia hodnotili volebné programy na základe troch oblastí: Dane a odvody, podpora podnikania a zamestnávania a konsolidácia verejných financií. Výsledky zverejnil ekonomický inštitút INESS. Najlepšie dopadli dve liberálne strany, príjemným prekvapením je hlavne SKOK!. Z ním nasledujú kresťanskí demokrati z KDH, Bugárov Most-Híd a na piatom mieste skončila Procházkova Sieť.

VOĽBY 2016 Neviete koho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: INESS)

Hodnotenie Podnikateľskej aliancie Slovenska

V prípade účasti vo vláde po marcových parlamentných voľbách budú skvalitňovaniu podnikateľského prostredia naklonené najviac strany SaS, Most-Híd, KDH a mimoparlamentná #Sieť. Aliancia vo svojej analýze skúmala, do akej miery sa strany venujú reformným požiadavkám podnikateľov vo svojich volebných programoch. Pozrela sa aj na to, ako sa venujú odstráneniu nedostatkov a aké ponúkajú nástroje.

VOĽBY 2016 Neviete koho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Pas repro foto)

Druhým kritériom hodnotenia bolo odborné zázemie nevyhnutné na plnenie cieľov, doterajšie výsledky v reálnej politike a schopnosť posudzovaných politických strán spolupracovať s inými. V celkovom hodnotení podľa PAS najlepšie obstála SaS, nasledovaná Mostom-Híd. Napriek tomu, že títo dvaja lídri majú náskok pred ďalšími dvoma, KDH a #Sieťou, očakávania podnikateľov napĺňajú iba z necelej polovice. Podľa aliancie to svedčí o nedostatočnej snahe o skvalitňovanie podnikateľského prostredia na Slovensku. Na ďalších miestach rebríčka sa umiestnili mimoparlamentné SNS a SMK. Strany Smer-SD a OĽaNO nasledujú v hodnotení s veľkým odstupom a podnikateľov si podľa PAS všímajú len okrajovo.

ŠKOLSTVO

Hodnotenie kampane A DOSŤ!

V hodnotení programov v oblasti školstva opäť bodovala strana SKOK!. Tá dokonca skončila na špici zo všetkých strán, ktoré sa pobijú o parlamentné kreslá. “V tabuľkovom prehľade SKOK ako jedna z mála politických strán pokrýva svojím politickým programom všetky kľúčové výzvy školstva,” konštatuje na margo menších strán Saskia Repčíková, spoluiniciátorka kampane A DOSŤ!  Nehazardujme s budúcnosťou Slovenska!, ktorá spolu s ďalším spoluiniciátorom Dušanom Meškom analyzovala volebné programy kľúčových  politických strán i menších strán, ktoré predstavovali svoje programy na Diskusných fórach A DOSŤ!  Podobné hodnotenie dostala len strana Sieť.

VOĽBY 2016 Neviete koho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Repro foto A Dosť)

ZDRAVOTNÍCTVO

Hodnotenie INEKO

Najlepší majú podľa jeho hodnotenia INEKO KDH a liberáli. Za veľmi prínosné označil aj programy Mostu–Híd a #Siete. "Oceňujeme, že všetky tieto strany vrátane OĽaNO-NOVA prevzali do svojich programov viaceré z našich dlhodobo presadzovaných myšlienok. Plány SNS v zdravotníctve boli nami ohodnotené ako najmenej prínosné. Smer-SD žiadny program pre voličov nepripravil," uviedol analytik INEKO Dušan Zachar.

VOĽBY 2016 Neviete koho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Mnohé strany si uvedomujú problém značnej politizácie zdravotníctva a presadzujú, aby manažéri v štátnych zdravotníckych zariadeniach a iných verejných inštitúciách boli za svoje rozhodnutia zodpovední a hodnotení podľa výsledkov (OĽaNO, Sieť). KDH napríklad navrhuje, aby v prípade zlého hospodárenia manažmentu nemocnice bol povinný ozdravný plán a nútená správa. OĽaNO-NOVA predstavilo inštitút – trikrát strata a dosť. Ak by nemocnica tri polroky po sebe vykazovala stratu, vedenie nemocnice by skončilo, čo INEKO považuje za príliš striktné.

 

Hodnotenie HPI

Najlepšie volebné programy pre oblasť zdravotníctva majú podľa Health Policy Institute (HPI) strany Most-Híd a strana Richarda Sulíka. Obe strany získali po 35 bodov. O štyri body menej získala strana Šanca. KDH na štvrtom mieste získalo 28 bodov. Naopak, najmenej bodov získala strana Smer-SD, ktorá podľa HPI nemá volebný program, ale len stručne pomenované priority. Tesne pred ňou skončila SNS s tromi bodmi. HPI nehodnotil všetky kandidujúce strany, ale dvanásť strán, ktoré sú podľa neho relevantné.

VOĽBY 2016 Neviete koho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Viac o téme: EkonomikaParlamentŠkolstvoKandidátkaZdravotníctvoVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu