Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké hodnotenie volebných programov politických strán: Pozrite sa, kto prepadol na celej čiare!

Lídri pravicových strán. Zobraziť galériu (9)
Lídri pravicových strán. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Politické strany dostali tesne pred voľbami vysvedčenie. Konkrétne za ekonomický program, ktorý ponúkajú. Ekonómovia sa pozreli na ich sľuby a vyhodnotili najlepší program. Vládna strana Smer v ňom prekvapila, keďže žiadny ani nemá.

Ekonómovia hodnotili volebné programy na základe troch oblastí: Dane a odvody, podpora podnikania a zamestnávania a konsolidácia verejných financií. Výsledky zverejnil ekonomický inštitút INESS. Najlepšie dopadli dve liberálne strany SAS a SKOK!, za nimi nasledujú kresťanskí demokrati z KDH, Bugárov Most-Híd a na piatom mieste skončila Procházkova Sieť.

Smer nemá program

Zaujímavé je, že najsilnejšia strana Smer program ani nemá, preto ho nemohli ekonomóvia ani ohodnotiť. K najslabším stranám patrí aj zhasínajúca SDKÚ, SMK či strana Tip. Analytici hodnotili na stupnici od 1 do 10, pričom čím viac bodov, tým lepší program.

Veľké hodnotenie volebných programov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: INESS)

1. SAS - 8.5

Richard Sulík
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Sulíkovci dopadli najlepšie v prvých dvoch hodnoteniach. To ich zaradilo na prvé miesto v hodnotení. "Saskári ponúkajú veľa ekonomických opatrení, ktoré by zlepšili konkurencieschopnosť krajiny. Sympatické je aj hojné dovysvetlenie implementácie opatrení v poznámkach pod čiarou," dodávajú analytici. V konsolidácii financií ich preskočila iba strana SKOK!.

2. SKOK! - 8

Juraj Miškov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nová strana SKOK! ekonómov zaujala. "Skokani zabalili programové opatrenia do príbehového konceptu „generálnej opravy Slovenska" a dostali rozvláčny 150-stranový výsledok. Vyzbrojení trpezlivosťou, nájdete v ňom mnoho pozitívnych opatrení, hoci niekedy snaha podať voličovi peknú formu (napr. znovuobnovenie „tovarišstva") prebije suché, ale potrebné čísla," píšu na adresu Miškovovej strany, ktorá v opatreniach na konsolidáciu verejných financií nemá konkurenciu.

3. KDH - 7,5

Ján Figeľ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V daniach a odvodoch obstáli Figeľovci veľmi dobre. O trochu horšie to bolo v oblasti podpory podnikania a konsolidácii verejných financií. "Kresťanskí demokrati ponúkajú solídnych 90 strán tematicky rozčleneného volebného programu. Ekonomickým záležitostiam je venovaných celkovo alebo čiastočne viacero kapitol, čo na jednej strane zabezpečilo bohatosť návrhov, na strane druhej sa nám zdali nie vždy úplne zosúladené. Zamrzí, že program odignoroval európske ekonomické záležitosti," píšu ekonómovia na adresu KDH.

4. MOST-HÍD - 7,5

 Podpredsedníčka strany Lucia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Solídne obstáli aj Bugárovci. Analytikom však chýbali opatrenia k viacerým európskym ekonomickým otázkam. "Objemom rekordný 176-stranový program. Veľmi slušná je podpora podnikania a zamestnávania, čakali sme trocha komplexnejší prístup k daniam a odvodom. Aj tu absentujú postoje ku viacerým konkrétnym európskym ekonomickým otázkam."

5. #SIEŤ - 7

Veľké hodnotenie volebných programov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: archív)

Do prvej päťky sa dostala aj strana Radoslava Procházku. Z troch hodnotených oblastí dopadli najlepšie pri podpore zamestnávania a podnikania. "Oproti svojim priamym konkurentom ponúka SIEŤ menej objemu, obsahovo sa odlišuje väčším príklonom k zvýhodňovaniu rodín s deťmi. Hodnotným bonusom je časové rozčlenenie opatrení (prvých 100 dní, prvé 2 roky, volebné obdobie)," bilancujú analytici.

Pozrite si kompletné hodnotenie strán

Veľké hodnotenie volebných programov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: INESS)

Viac o téme: Politické stranyInessVoľby 2016Ekonomický program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu