Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

SMK chce pravicovú vládu a Smeru hovorí nie: Migračná kríza je pre juh Slovenska hrozbou

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana maďarskej komunity (SMK) preferuje pravicovú vládu, Smeru-SD hovorí nie. Prípadné povolebné rokovania so sociálnymi demokratmi však nevylúčila. V súvislosti s pravicovou vládou uviedol, že nedávno prebiehalo v Bratislave rokovanie EPP, kde vedenie ľudovcov vyslovilo požiadavku, "že keď už sa to nepodarilo pred voľbami, tak aby sme sa snažili po voľbách vytvoriť koalíciu zo súčasných opozičných strán".

"Na rokovania treba ísť, ale je otázka na nich, či nás vôbec pozvú. Nie sme prví v telefónnom zozname Roberta Fica. Sú tam najskôr iné strany ako SNS, Most-Híd, #Sieť, KDH a možno potom sme my. Ale samozrejme, ak niekto vyhrá voľby a pozve nás na rokovania, neodmietneme to. Bolo by to nekultúrne a neslušné," povedal predseda SMK József Berényi s tým, že dohoda na spoločnom programe je však vylúčená.

Pripúšťa spoluprácu s Mostom-Híd, s ktorým bojujú o voličov na južnom Slovensku. "Áno, nedá sa to vylúčiť. V rámci parlamentu musí opozícia spolupracovať a ak by bola možnosť vytvoriť pravicovú koalíciu, tam sa nedá vylúčiť nikto," odpovedal na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu s Mostom-Híd.

Migračná kríza je pre ľudí na južnom Slovensku hrozba,Bugár to bagatelizuje

Migračná kríza je pre obyvateľov južného Slovenska skutočná bezpečnostná hrozba. Téma si vyžaduje jednoznačné riešenia. Myslí si to člen predsedníctva SMK Krisztián Forró. Šéfa Mostu-Híd Bélu Bugára kritizuje za jeho postoj k migračnej kríze a Európsku úniu (EÚ) za slabé riešenie situácie. Vyzýva ľudí na podpis petície z dielne SMK, ktorá okrem iného rieši odmietnutie povinných kvót na prerozdelenie migrantov. Nateraz SMK vyzbierala viac ako 70.000 podpisov.

"Pre obyvateľov južného Slovenska znamená migračný problém skutočnú bezpečnostnú hrozbu. Béla Bugár bagatelizuje celú migračnú otázku. Vyjadruje sa tak na predvolebných mítingoch, stanovisko strany Most-Híd ide proti vôli tisícov občanov Slovenska či stanovisku V4 a som presvedčený, že aj proti vôli európskych občanov," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Forró. SMK očakáva od politikov zodpovedný prístup k riešeniu migračnej krízy.

Bugár na mítingoch hovorí o tom, že na Slovensku nemáme veľa migrantov, nie je sa čoho podľa neho obávať, poukazuje na prísnu slovenskú azylovú politiku. Most-Híd v parlamente hlasoval za odmietnutie povinných kvót. Bugár zároveň niekoľkokrát vyzval vládu, aby nestrašila utečencami. Trvá na tom, že ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, treba pomôcť, ekonomických migrantov odmieta.

Forró zdôraznil, že EÚ v riešení migračnej otázky zlyhala, čo podľa neho potvrdzujú aj závery pondelkového (15.2.) summitu V4. "Premiéri súhlasia s tým, že migračná politika EÚ prepadla a v krajinách EÚ spôsobila násilnosti, napätie a nevyriešené problémy. Únia prijíma len 'kvázi riešenia', nie skutočné opatrenia," povedal Forró.

Poukázal, že tento rok prišlo cez more viac migrantov ako počas prvých štyroch mesiacov minulého roka. "Naďalej odmietame povinné kvóty," zdôraznil Forró.

Na otázku, ako konkrétne migranti na Slovensku ohrozujú obyvateľov južného Slovenska, poukázal na existenciu tábora v Gabčíkove. "A vyzerá to tak, že väčšina táborov by mohla byť na južnom Slovensku a práve preto títo obyvatelia cítia bližší kontakt s migrantmi a možnú hrozbu," povedal. SMK podľa neho nechce témou strašiť. 

Viac o téme: SMKJózsef Berényi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu