Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Matovič priznal, v čom vidí pokles preferencií hnutia OĽaNO a NOVA

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokles preferencií hnutia OĽaNO Igora Matoviča po spojení s hnutím NOVA Daniela Lipšica je spôsobený tým, že obaja lídri málo komunikovali, že voliči NOVA sa nemusia báť Matoviča a voliči OĽaNO Lipšica. V bilančnom rozhovore to priznal Matovič s tým, že sa voličom nesnažili vysvetliť dôvod spojenia.

"Pre mňa je najzásadnejšie, aby po budúcich voľbách nevládli zlodeji. Preto, keď som videl, že Danielovi Lipšicovi a jeho hnutiu NOVA preferencie neprajú, podal som im pomocnú ruku. Takto sme zabránili tomu, aby možno tri percentá, ktoré by získali samostatne, vo voľbách neprepadli. Na Dana Lipšica neexistuje žiadna korupčná kauza. Napriek tomu, že bol dvakrát ministrom, je čistý. Neprišiel na neho žiaden anonym, ktorý by poukázal na korupčnú kauzu či rozkrádanie," vysvetlil Matovič.

Podľa jeho slov Lipšic nevie ľudí dostatočne presvedčiť, lebo nerozdáva sociálne balíky. "Niekedy je to osud politikov, ktorí to so Slovenskom myslia dobre. Ľudia chcú byť niekedy klamaní a podliehať ilúziám a nepozerajú sa, čo je za tým. Politici, ktorí im hovoria, ako to je, hovoria im pravdu do očí, tých radšej posúvajú na okraj svojho záujmu. To môže byť aj prípad Dana Lipšica," konštatoval.

Na margo spojenia OĽaNO a NOVA Matovič tiež zdôraznil, že na jednej strane mnoho ľudí volá po spájaní síl v pravici, a keď niekto urobí takýto ústretový krok, potom im to nevyhovuje. "Zároveň, nikto v júni nepredpokladal, že Smer-SD si postaví kampaň na strašení ľudí a na hrozbe utečencov, ktorí sem ani nechcú prísť. Ľudia sa nechali vystrašiť a dôsledkom je, že Smeru-SD preferencie dramaticky narástli," podotkol šéf Obyčajných.

Aj preto OĽaNO-NOVA zmenili taktiku a napriek pôvodným vyhláseniam nejdú do volieb ako koalícia, ale ako jedna strana. Dvojkoalícia totiž potrebuje na vstup do parlamentu zisk minimálne sedem percent hlasov.

"Urobili sme to, aby neprepadli hlasy a Smer-SD nevytvoril s SNS ústavnú väčšinu. Ja by som bol najradšej, keby celá opozícia dokázala prísť s jedným programom a povedať, že po voľbách ho chceme spoločne presadiť. Nech si ide každý so svojou stranou, ale treba už pred voľbami ukázať, že vieme spolupracovať," dodal Matovič.

Viac o téme: Igor MatovičDaniel LipšicOĽaNONOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu