Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kaník po facke od Freša rozoslal všetkým členom SDKÚ podivný list: Teraz alebo nikdy!

Ľudovít Kaník štiepi už aj tak rozštiepenú SDKÚ. Zobraziť galériu (3)
Ľudovít Kaník štiepi už aj tak rozštiepenú SDKÚ. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najprv chcel spájať, teraz rozdeľuje! Topky majú k dispozícii list Ľudovíta Kaníka, ktorý rozposlal straníkom a dal im ultimátum. Do nedele sa majú rozhodnúť, či sa zúčastnia na jeho odvážnej misii!

List, ktorý sa podaril Topkám získať, odoslal bývalý minister práce včera doobeda. Vyzýva v ňom členov, aby sa pridali k nemu a vytvorili vlastnú kandidátku. Kaník dlhodobo kritizuje SDKÚ pod vedením Freša a pred niekoľkými mesiacmi založil vlastnú frakciu vo vnútri strany s názvom Demokratická strana - SDKÚ.

Špičky v SDKÚ však Kaníka zavrhli a definitívne to potvrdili minulú nedeľu. Vtedy rozhodli, že povedie do volieb jej stranícky šéf Pavol Frešo. Dvojkou na kandidátke je novozvolený predseda rady Milan Roman. Z tretieho miesta bude kandidovať viceprimátor Banskej Bystrice Martin Turčan. Preto sa rozhodol Kaník konať na vlastnú päsť.

Iniciatívu zobral do vlastných rúk
Zobraziť galériu (3)
Iniciatívu zobral do vlastných rúk  (Zdroj: SITA)

Posledná kvapka

Kritizuje, že na nedeľnom predsedníctve bola schválená kandidátka a jej líder bez primárnych volieb. "Primárky" podľa neho charakterizovali v strane demokratické princípy a ich absencia je neprípustná. "Ústradná rada SDKÚ tak nelegitímnym spôsobom zostavila kandidátku a určila lídra pre budúcoročné voľby," píše v liste.

A práve toto mala byť posledná kvapka, ktorá dala bodku za návratom SDKÚ k zakladajúcim hodnotám. "Dnes už je len imitáciou politickej strany. Politika súčasnej SDKÚ je karikatúrou opozičnej politiky a stala sa skrytým pomocníkom vládnuceho Smeru," vylieva svoj hnev Kaník narážajúc pritom na voľbu šéfa NKÚ, pri ktorej Frešo dopomohol k zvoleniu pre Smer prijateľného Karola Mitríka.

Kaník sa rozišiel s Frešom. Obidvaja sú poslední zástupcovia strany SDKÚ v parlamente
Zobraziť galériu (3)
Kaník sa rozišiel s Frešom. Obidvaja sú poslední zástupcovia strany SDKÚ v parlamente  (Zdroj: SITA)

Vlastná kandidátka

Preto chce SDKÚ založiť odznova a to tak, že chce zostaviť vlastnú kandidátku. Keďže času nie je dosť (kandidátky treba odovzdať do nedele - 6. decembra), konať treba rýchlo. "Kto teda chce zabojovať a zúčastniť sa na tejto odvážnej misii, nech pošle svoj krátky životopis. Priatelia, je to pre nás všetkých veľká výzva  ako znovu vytvoriť stranu, ktorá bude reformná, bude stredo-pravo orientovaná, bude opäť prinášať poctivé návrhy riešení na nové problémy a výzvy Slovenska," napísal Kaník na záver listu.

Podrobnosti tají

Keď sme sa na list spýtali samotného Ľudovíta Kaníka, nechcel ho komentovať. "Ku všetkému sa vyjadrím na tlačovej konferencii v najbližších dňoch," zareagoval pre Topky poslanec. Nechcel odpovedať ani na otázku, akú kandidátku chce zostaviť, keďže oficálnu už predstavilo vedenie na čele s Frešom. Zostáva nám len čakať, s čím Kaník prekvapí v najbližších dňoch.

Viac o téme: SDKÚĽudovít KaníkVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu