Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarská prokuratúra obvinila skupinu prevádzačov migrantov: Riadil ju muž žijúci v SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Okresná prokuratúra v západomaďarskom meste Mosonmagyaróvár vzniesla obvinenie voči deviatim členom medzinárodnej zločineckej skupiny, ktorá údajne dostala z Maďarska do západnej Európy najmenej 90 migrantov. Za vodcu skupiny bol označený muž žijúci na Slovensku, informovala dnes agentúra MTI.

Prevoz migrantov z utečeneckých táborov organizovala podľa vyšetrovateľov dvojica Afgancov žijúca v Maďarsku. Muž zo Slovenska údajne poskytoval vodičom na transporty vozidlo, peniaze a mobilné telefóny.

Zo zverejnených údajov vyplýva, že v období od júla 2014 do februára 2015 sa títo prevádzači vydali na cestu najmenej v 21 prípadoch, nie vždy však došli do cieľa. Za prepravu údajne vyberali od migrantov po 400-600 eur.

Na odhalenie zločineckej skupiny vznikla maďarsko-slovenská skupina kriminalistov. Tá uskutočnila na jar 2016 týždeň zásahov, pri ktorých vykonali domové prehliadky a predviedli podozrivých. V zmysle dohody generálnych prokurátorov SR a Maďarska bude tento prípad riešený v Maďarsku.

Údajného vodcu bandy a jedného afganského občana vzali do vyšetrovacej väzby. Viacerí obvinení sa budú obhajovať na slobode, jeden z nich je však zadržaný na Slovensku pre iný zločin a miesto pobytu ďalšieho obvineného je neznámy.

Viac o téme: PrevádzačMaďarskoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu