Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Orbán prekvapuje: Prenasledovaným kresťanom na Blízkom východe treba poskytnúť pomoc

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Prenasledovaným kresťanom na Blízkom východe treba poskytnúť pomoc, aby sa mohli vrátiť do svojich domovov. Zaznelo to dnes v Budapešti na schôdzke predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s vodcom sýrskej katolíckej cirkvi Ignatiusom Youssefom III. Younanom.

Podľa agentúry MTI premiér tlmočil postoj maďarskej vlády, že pomoc treba poskytnúť priamo na Blízkom východe, a nie doviesť problémy do Európy. Na schôdzke boli prítomní aj minister ľudských zdrojov Zoltán Balog a zástupca štátneho tajomníka zodpovedný za pomoc pre prenasledovaných kresťanov Tamás Török.

Podľa hovorcu premiéra Bertalana Havasiho bolo najdôležitejšou témou rozhovorov to, akú podporu by mohlo poskytnúť Maďarsko a medzinárodné spoločenstvo, aby sa odvážili sýrski kresťania vrátiť do svojej vlasti a aby mali zabezpečené základné životné potreby.

Youssefa III. Younana pozval na viacdňovú návštevu Maďarska samotný Orbán. V stredu popoludní bude predstaviteľ sýrskych katolíkov prednášať na Katolíckej univerzite Petra Pázmaňa, uviedla MTI.

Vláda rozhodla, že žiadatelia o azyl nebudú mať možnosť voľného pohybu

Maďarská vláda rozhodla o znovuzavedení zadržiavania žiadateľov o azyl, oznámil dnes v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár. "Do posúdenia žiadosti o azyl sa nikto nebude môcť voľne pohybovať na území Maďarska," povedal podľa agentúry MTI minister, podľa ktorého je dôvodom tohto opatrenia zvýšená hrozba terorizmu a iné bezpečnostné riziká.

V roku 2017 sa môže migračný tlak na Maďarsko opäť zvýšiť, preto vláda vyzvala ministra vnútra Sándora Pintéra, aby pripravil obnovenie zadržiavania žiadateľov o azyl, dodal Lázár. "Jesenné a decembrové schôdzky Európskej komisie a Európskej rady nedokázali vyriešiť migračnú krízu a situácia tých migrantov, ktorí sú už na území EÚ, je naďalej problematická," konštatoval minister, podľa ktorého stúpa počet migrantov smerujúcich na srbsko-maďarskú hranicu a treba preto posilniť jej ochranu.

Viac o téme: BudapešťViktor OrbánKresťan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu