Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Srbsko dáva utečencom červenú: Krajina mieni poskytovať pomoc už iba v záchytných centrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbsko chce pomáhať v budúcnosti už iba utečencom v záchytných centrách; aj tých migrantov, ktorí v súčasnosti žijú na uliciach Belehradu, by mali v blízkej budúcnosti premiestniť do takýchto zariadení. Vyplýva to zo slov predstaviteľa tamojšieho štátneho orgánu pre utečencov Vladimira Cuciča, ktoré dnes zazneli vo vysielaní verejnoprávnej televízie RTS.

Srbské úrady, ako o tom už skôr informovali tamojšie médiá, nariadili mimovládnym organizáciám ešte začiatkom novembra, aby zastavili pomoc utečencom mimo záchytných centier. Aj toto opatrenie by malo prinútiť asi 1300 utečencov žijúcich zväčša v centre Belehradu, aby sa odobrali do niektorého zo záchytných stredísk.

V tých je aktuálne podľa Cucičových slov okolo 5200 utečencov. V prípade tých, ktorí žijú mimo nich, ide zväčša o ekonomických migrantov, ktorí sa neúspešne pokúsili ilegálne sa dostať zo Srbska ďalej do Chorvátska alebo Maďarska, aby tak prenikli na územie Európskej únie. Počet odhalených pokusov o ilegálne prekročenie srbských hraníc sa od konca júla "drasticky znížil", uviedol Cucič a dodal, že v uplynulých mesiacoch zastavili na hraniciach asi 15.800 utečencov.

Na ochrane srbskej hranice s Bulharskom i Macedónskom sa podieľajú aj príslušníci bezpečnostných zložiek z ČR, Maďarska a SR. Navyše, Maďarsko, ako pripomenul Cucič, donedávna povoľovalo asi 800 utečencom mesačne prekročiť srbsko-maďarskú štátnu hranicu, nedávno sa však tento počet zmenšil na polovicu.

Viac o téme: UtečenciMigrantiSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu