Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Migranti vo Fínsku protestujú proti zlým podmienkam: Šéfa azylového centra vyhodili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

HELSINKI – Fínsky červený kríž odvolal šéfa prijímacieho strediska v laponskej obci Kolari kvôli protestom žiadateľov o azyl, ktorí sa sťažovali na kontroverzný spôsob správy zariadení aj na riaditeľov prístup. Informovala o tom televízia YLE. Odvolaný šéf Jari Sillantie k svojmu odchodu z funkcie len povedal, že ho jeho zamestnávateľ nepovažuje za vhodného pre prácu v prijímacom centre.

Minulý týždeň v areáli, ktorý je na odľahlom severe takmer 200 kilometrov za polárnym kruhom, vypukli protesty. Utečenci napríklad kritizovali to, že po dvadsiatej hodine nebolo k dispozícii žiadne jedlo a že nesmeli do kuchyne, aby si sami uvarili. Tiež tvrdili, že musia platiť tri eurá, aby si mohli zahrať futbal a až desať eur za oblečenie darované Červeným krížom.

"Keď si pomyslíte, že ste izolovaní a len čakáte, tak ich frustráciu chápete," vyhlásila inšpektorka prisťahovaleckého úradu Jaana Karhuová, ktorá Kolari tento týždeň navštívila, aby spor vyriešila. "Čakanie nie je dobré pre nikoho," dodala s tým, že Iračania a Afganci v Kolari čakajú na vybavenie azylovej žiadosti osem mesiacov.

Vo Fínsku, ktoré má zhruba 5,5 milióna obyvateľov, vlani požiadalo o azyl asi 32.000 ľudí. To je dvojnásobok toho, s čím vláda počítala. Fínske ministerstvo vnútra začiatkom tohto roka oznámilo, že sa chystá asi dve tretiny žiadostí odmietnuť.

 

Viac o téme: ProtestFínskoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu