Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Luxemburský minister kritizuje Slovensko: Z výrokov V4 o utečencoch dostávam záchvaty

Jean Asselborn Zobraziť galériu (2)
Jean Asselborn (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn opakovane kritizoval štáty vyšehradskej štvorky (V4) za ich postoj v migračnej kríze. Pri niektorých výrokoch skupiny, do ktorej patrí aj Slovensko, dostáva záchvaty, povedal podľa agentúry DPA nemeckému denníku Aachener Nachrichten. Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko sa kvôli svojmu postoju k utečencom stávajú terčom kritiky zo strany západných politikov opakovane.

Svet ostro reaguje na streľbu po utečencoch na Slovensku: Do škandálu sa zapojilo aj OSN!

"Dostávam záchvaty, keď počujem, ako nám krajiny Vyšehradu hovoria, že nemajú tradíciu prijímania utečencov," povedal Asselborn v rozhovore, ktorý vyšiel v stredu. "Musí sa im povedať: My sme tiež nemali tradíciu, že bohatšie členské štáty pomáhajú tým chudobnejším," nechal sa počuť šéf luxemburskej diplomacie.

Narážal tak na to, že štvorica stredoeurópskych krajín je od svojho vstupu do Európskej únie príjemcom miliardových dotácií z európskych fondov. Do spoločného rozpočtu pritom odvádza výrazne menej peňazí, než dostáva.

Luxemburský minister kritizuje Slovensko:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Aachener Nachrichten)

Podľa Asselborna hrozí, že Európa stroskotá, ak niektorí v čase krízy odmietajú solidaritu a jednoznačne sa stavajú proti prijímaniu utečencov.

Proti povinným kvótam na prerozdeľovanie utečencov sú všetky štáty vyšehradského zoskupenia. Odmietajú aj najnovší návrh Európskej komisie, ktorý počíta s tým, že sa krajiny budú môcť vykúpiť z povinnosti prijímať utečencov. Za každého odmietnutého utečenca by pritom museli zaplatiť 250.000 eur.

Viac o téme: UtečenciKritikaMigrantiSlovenskoV4Jean Asselborn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu