Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európska komisia chce riešiť utečeneckú krízu: Rokovanie o vracaní migrantov s ďalšou krajinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že je pripravená začať rokovať s Nigériou o dohode o vracaní nigérijských migrantov, ktorí nezískajú povolenie zostať v Európskej únii.

EK vo vyhlásení uviedla, že takáto readmisná dohoda by umožnila vracať migrantov "rýchlo a efektívne" a bola by v súlade s medzinárodným právom, informovala agentúra AP. Podľa pohraničnej agentúry Frontex prišlo vlani do EÚ cez Stredozemné more okolo 22.000 Nigérijčanov.  EÚ poskytuje ochranu iba ľuďom utekajúcim pred konfliktami a násilím, pripomenula AP. V prípade uzavretia readmisnej dohody s Nigériou by ju ešte museli schváliť členské štáty EÚ.

Veľvyslanci krajín EÚ schválili predĺženie hraničných kontrol do novembra

Veľvyslanci členských krajín Európskej únie schválili dnes návrh Európskej komisie o predĺžení hraničných kontrol zavedených vlani Rakúskom a ďalšími štyrmi krajinami maximálne do novembra. Opatrenie sa týka kontrol na rakúsko-maďarských, rakúsko-slovinských a nemecko-rakúských štátnych hraniciach. Prípadné zavedenie hraničných kontrol v oblasti Brennerského priesmyku by si však vyžiadalo osobitnú procedúru.

Dnešné rozhodnutie znamená súčasne zelenú pre pokračovanie hraničných kontrol v Dánsku, Švédsku, ako aj nečlenskej krajine EÚ - Nórsku, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Formálne musí ešte dnešné rozhodnutie schváliť Rada ministrov EÚ. Dôvodom obnovenia hraničných kontrol sa vlani stala pretrvávajúca migračná kríza. Ich opakované predlžovanie súvisí s nedostatočnou ochranou vonkajších hraníc EÚ niektorou z členských krajín, v tomto prípade Gréckom.

Viac o téme: UtečenciMigrantiEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu