Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tusk poslal migrantom tvrdý odkaz: Minulý rok požiadalo o azyl v EÚ toto obrovské číslo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - V roku 2015 požiadalo o azyl v Európskej únii vyše 1,2 milióna ľudí, čo je viac ako dvojnásobok počtu z roku 2014. Informoval o tom dnes Európsky štatistický úrad (Eurostat). Väčšina ľudí, ktorí požiadali v 28 členských krajín EÚ o azyl, boli Sýrčania, Iračania či Afganci. O udelenie azylu požiadalo celkovo 362.800 Sýrčanov, citovala Eurostat tlačová agentúra AP.

Vyše tretinu z celkového počtu žiadostí o azyl - spolu 441.800 - bolo podaných v Nemecku. V prepočte na jedného obyvateľa najviac žiadostí zaznamenali v Maďarsku, vo Švédsku, v Rakúsku a vo Fínsku. V Chorvátsku požiadalo o azyl iba 140 osôb. 

Údaje Eurostatu sa týkajú iba ľudí, ktorí požiadali o azyl v krajinách EÚ prvýkrát, a to v priebehu minulého roka.

Na konci roka 2014 bolo nevyriešených ešte takmer pol milióna žiadostí o azyl podaných v predchádzajúcom období. 

OSN vyzvala na rozmiestnenie 400.000 sýrskych utečencov v Turecku po svete

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes uviedol, že 400.000 sýrskych utečencov v Turecku by malo byť prerozdelených po svete, čo by pomohlo uľahčiť záťaž tejto krajine.

Riaditeľ európskej kancelárie UNHCR Vincent Cochetel povedal, že utečenci by mohli byť prerozdelení z Turecka počas najbližších dvoch rokov, a vyzval Európsku úniu, Rusko a USA, aby v tejto veci urobili viac, informovala tlačová agentúra AP. 

Na pôde Turecka sa v súčasnosti nachádzajú vyše dva milióny utečencov. Podľa Cochetela bolo vlani presídlených z Turecka iba 7500 utečencov, z toho 1100 Sýrčanov. 

Výzvu vydal UNHCR v čase, keď sa EÚ pokúša vracať do Turecka viac migrantov, ktorí stále prichádzajú do Grécka. 

UNHCR kritizoval lídrov EÚ za to, že varovali migrantov pred cestou do Európy. "Nepríjemnou pravdou je, že utečenci naďalej prichádzajú do Európy, pretože v susedstve Európy prebiehajú vojny," povedal dnes Cochetel reportérom v Bruseli. Podľa jeho slov pochádza "91 percent z ľudí, ktorí prichádzajú do Grécka, z troch hlavných kríz" v Sýrii, Iraku a Afganistane. Takmer polovicu z nich tvoria Sýrčania. 

Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok varoval "všetkých potenciálnych ilegálnych ekonomických migrantov, nech pochádzajú odkiaľkoľvek: Nechoďte do Európy".

Viac o téme: Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu