Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zúfalý pokus vyhnúť sa migrantom: Neuveríte, čo táto firma urobila!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CALAIS/KODAŇ - V snahe zmariť pokusy migrantov dostať sa z Francúzska do Británie cez tunel pod Lamanšským prielivom dala spoločnosť Eurotunnel zaplaviť pozemky po oboch stranách nájazdu, čím vznikli dve umelé jazerá. Napísal o tom dnes francúzsky regionálny denník La Voix du Nord.

Hovorca spoločnosti vysvetlil, že terminál tunela na francúzskej strane bol postavený na vyvýšenine v bažinatej oblasti. V dôsledku toho tam bol v rámci výstavby tunela vybudovaný systém odvodňovacích kanálov. "Využili sme ho, aby sme (presmerovaním toku) vytvorili prirodzené prekážky, ktoré bránia prístupu k oploteniu tunela," vysvetlil hovorca.

Až do decembra 2015 bola zóna okolo terminálu Eurotunela zarastená bujnou vegetáciou. Túto skutočnosť vlani v lete využilo vyše 2000 migrantov, aby nepozorovane prenikli do tunela a pokúsili sa dostať na britskú stranu Lamanšského prieplavu. 

S cieľom uľahčiť kontrolu tejto oblasti tam Eurotunnel vlani v septembri vyklčoval vegetáciu na 103 hektároch a plánuje vysadiť živý plot pozostávajúci z tŕnistých kríkov. Na monitorovanie pohybu osôb sa teraz používajú aj elektronické detekčné systémy.

V meste Calais a okolí sa v uplynulých mesiacoch sústredili stovky migrantov prichádzajúcich najmä z východnej Afriky, Blízkeho východu a Afganistanu. V tábore nazývanom Džungľa, ktorý vznikol na predmestí Calais, ich žije podľa odhadov 4000-7000. Každú noc sa migranti približujú k železničnej trati smerujúcej do eurotunela a dúfajú, že sa načierno odvezú vlakmi do Británie. Od leta ich pri takýchto pokusoch zahynulo 18.

Dáni sa stále obávajú utečencov: Predĺžili kontroly na hraniciach s Nemeckom

Dánska vláda dnes rozhodla o predĺžení dočasných pasových kontrol na svojich hraniciach s Nemeckom, ktoré sa budú vykonávať minimálne do 3. februára. Oznámilo to dnes dánske ministerstvo pre integráciu, ktoré citovala agentúra Reuters. 

Dánsko zaviedlo kontroly na svojich hraniciach s Nemeckom 4. januára, a to na počiatočné obdobie desiatich dní. Dnes dánska vláda rozhodla, že kontroly predĺži o ďalších 20 dní, teda do 3. februára. "Stále existuje vážne riziko, že sa v Dánsku nahromadí veľké množstvo nelegálnym migrantov," uviedlo podľa agentúry DPA na margo dnešného predĺženia dánske ministerstvo pre migráciu.

Opatrenie je reakciou na obdobný krok susedného Švédska, ktoré sa týmto spôsobom rozhodlo znížiť vysoký počet migrantov prichádzajúcich na jeho územie cez Dánsko a Nemecko. Švédske úrady začali od 4. januára vykonávať systematické kontroly na hraniciach s Dánskom. Dánsko ešte v ten istý deň dočasne zaviedlo selektívne kontroly na hraničných priechodoch s Nemeckom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu