Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európa oficiálne spustila núdzový fond pre Afriku: Má vyriešiť utečeneckú krízu

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európska komisia dnes oznámila, že jej predseda Jean-Claude Juncker dnes spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ a ďalšími európskymi darcami uviedol do života Núdzový trustový fond EÚ pre stabilitu a riešenie základných príčin neregulárnej migrácie a vysídľovania osôb v Afrike.

Juncker v súvislosti s európskym núdzovým fondom pre Afriku v správe pre médiá uviedol, že EÚ už mnoho rokov v rámci dlhodobej rozvojovej spolupráce významne prispieva k riešeniu základných príčin chudoby a migrácie v afrických krajinách. "Dnes sme sa pohli o krok ďalej. Núdzový fond pre Afriku, ktorý bol zriadený v rekordne krátkom čase, je ďalším dôkazom toho, že EÚ je odhodlaná rýchlo reagovať na veľké výzvy, ktorým v tejto oblasti v súčasnosti čelíme," uviedol šéf EK.

Juncker dodal, že ak má nový fond plniť svoj účel, EÚ musí pri riešení základných príčin neregulárnej migrácie a podpore ekonomických a rovnakých príležitostí, bezpečnosti a rozvoja spolupracovať s ostatnými európskymi krajinami a so svojimi partnerskými krajinami v Afrike.

Predseda exekutívy EÚ upozornil, že v záujme dôveryhodnosti núdzového fondu pre Afriku by privítal, keby do fondu prispelo viac členských štátov – aby sa suma 1,8 miliardy eur, ktorú vložila EK, primerane zvýšila.

Fond pozostáva z 1,8 miliardy eur, ktoré boli poskytnuté z finančných nástrojov EÚ, a z príspevkov členských štátov únie a ďalších darcov. Príspevky v celkovej výške približne 78,2 miliónov eur doteraz prisľúbilo 25 členských štátov EÚ a dva nečlenské štáty - Nórsko a Švajčiarsko.

S pomocou núdzového fondu chce EÚ zintenzívniť opatrenia, ktorými reaguje na súčasné výzvy v tejto oblasti, a rozšíriť existujúcu rozvojovú spoluprácu zameranú na pomoc najslabším a najzraniteľnejším krajinám celej Afriky. Fond má byť dôležitým nástrojom na účinné vykonanie akčného plánu, ktorý sa má prijať na dnešnom summite EÚ-Afrika vo Vallette.

Opatrenia financované z prostriedkov fondu sa budú realizovať v regióne Sahel, oblasti Čadského jazera, Africkom rohu a na severe Afriky. Práve cez tieto oblasti prechádzajú hlavné migračné trasy z Afriky do Európy.

Prvé zasadnutie strategickej rady núdzového trustového fondu EÚ sa uskutoční už dnes vo Vallette. Rada trustového fondu pozostáva zo zástupcov členských štátov EÚ a ďalších darcov a predsedá jej Európska komisia. K spolupráci boli prizvané aj partnerské krajiny a regionálne organizácie.

EÚ a jej členské štáty už teraz v Afrike investujú finančné prostriedky vo výške viac ako 20 miliárd eur ročne v podobe oficiálnej rozvojovej pomoci zameranej na riešenie základných príčin migrácie. Súčasná utečenecká kríza však ukázala, že je načase túto spoluprácu medzi Európou a Afrikou zintenzívniť.

Viac o téme: UtečenciAfrikaJunckerFond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu