Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Juncker: Nespájajme atentátnikov z Paríža s migrantmi hľadajúcimi u nás ochranu

Jean Claude-Juncker
Jean Claude-Juncker (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes vyhlásením reagovala na tragické udalosti z Paríža, ku ktorý došlo v piatok 13. novembra.

Na margo názorov, že sloboda, otvorenosť a ochota Európanov pomôcť ľuďom v núdzi prispeli k tragickým útokom v Paríži, exekutíva EÚ upozornila, že migranti utekajú práve pred tými, ktorí za tieto teroristické útoky nesú zodpovednosť. 

Podľa EK sú udalosti v Paríži útokom na hodnoty, akými sú sloboda či tolerancia. Predseda EK Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti zdôraznil, že EÚ bude tieto hodnoty aj naďalej chrániť. 
"Nesnažme sa zmiešať tých, čo sú zodpovední za útoky v Paríži, so žiadateľmi o azyl, čiže s migrantmi, ktorí majú dosť dobré dôvody na to, aby klopali na naše dvere. Nemali by sme si zamieňať páchateľov týchto ohavných činov s tými, ktorí utekajú pred svetonázorom a mentalitou poskytujúcou inšpiráciu pre teroristické činy," konštatoval Juncker. 

Šéf EK pripomenul, že žiaden z nedávnych teroristických útokov nespáchali utečenci alebo žiadatelia o azyl. Útoky, ku ktorým došlo v Bruseli, Paríži (Charlie Hebdo), Kodani alebo vo vlaku Thalys idúceho z Paríža do Amsterdamu spáchali občania krajín EÚ alebo ľudia, ktorí v nich majú legálny pobyt. 

Na druhej strane Juncker priznal, že netreba podceňovať bezpečnostné riziká a treba využiť všetky nástroje na posilnenie procesu overovania identity žiadateľov o azyl. Zároveň treba zintenzívniť výmenu informácií a spoluprácu trojuholníka spravodajské služby – orgány činné v trestnom konaní – pohraničná stráž. 

EK ubezpečila, že bezpečnosť a ochrana verejného poriadku sú zohľadnené v celom procese premiestňovania žiadateľov o azyl, keď každému rozhodnutiu o relokácii predchádza dôkladná bezpečnostná previerka žiadateľov o azyl. 

V zmysle európskych pravidiel má každá členská krajina EÚ právo odmietnuť konkrétneho žiadateľa o azyl, ktorý predstavuje bezpečnostné riziko. 

V súvislosti s krvavými útokmi v Paríži EK konštatovala, že to bol atentát na spôsob spolužitia v Európe. 

"Útoky môžu len posilniť našu solidaritu a odhodlanie chrániť občanov a hodnoty, najmä pokiaľ ide o slobodu prejavu a toleranciu. Nie je čas na stigmatizáciu, ale na zjednotenie," uvádza sa v stanovisku exekutívy EÚ.

Viac o téme: Jean Claude-Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu