Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovinsko neplánuje obmedziť prílev utečencov: Dánsko a Nórsko azylovú politiku sprísňujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Slovinsko neplánuje výrazne obmedziť prílev migrantov na svoje územie napriek tomu, že na niektorých úsekoch svojich hraníc s Chorvátskom už začalo s výstavbou drôteného plota. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie slovinského ministerstva vnútra.

"Účelom bariér nie je brániť ľuďom v príchode do Slovinska... alebo výrazne obmedzovať ich počet. Ich účelom je nasmerovať tok migrantov ku kontrolovaným vstupom," uviedol dnes na tlačovej konferencii štátny tajomník slovinského ministerstva vnútra Boštjan Šefic.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Slovinsko sa stalo súčasťou tzv. balkánskej migračnej trasy 17. októbra po tom, ako Maďarsko uzavrelo svoje hranice s Chorvátskom. Z Chorvátska do Slovinska odvtedy prišlo už viac ako 180.000 utečencov a iných migrantov z Blízkeho východu, Ázie či Afriky. V najbližších dňoch sa očakáva príchod ďalších približne 30.000 migrantov. Väčšina z nich smeruje do Rakúska alebo Nemecka.

Dánsko a Nórsko sa chystajú sprísniť azylovú legislatívu 

Prílev značného počtu migrantov núti aj severské krajiny Dánsko a Nórsko k zmene súčasnej azylovej legislatívy. Dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen prezentoval dnes štvorbodový príslušný plán, v zmysle ktorého sa v budúcnosti obmedzí počet zlučovaných rodín, skráti obdobie, v ktorom budú mať žiadatelia o azyl povolenie na pobyt v krajine a zníži objem pomoci pre žiadateľov o azyl. Všetci odmietnutí žiadatelia budú navyše musieť rátať s neodkladným vyhostením z krajiny, informovala tlačová agentúra DPA.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Dánsko nemôže zostať otvorené pre každého," zdôraznil predseda vlády tejto severskej krajiny a dodal, že vysoký počet utečencov ovplyvňuje aj možnosť ich integrácie do spoločnosti. Do krajiny s 5,5 miliónmi obyvateľov prišlo iba v uplynulom týždni viac ako 10.000 žiadateľov o azyl.

Nórska premiérka Erna Solbergová predloží v piatok do parlamentu v hlavnom meste krajiny Oslo návrh balíka, obsahujúceho 15 opatrení, ktoré v podstate korešpondujú s avizovanými krokmi Dánska. Nórsko, ktoré má 4,7 milióna obyvateľov, chce predovšetkým dosiahnuť, aby žiadateľov o azyl, ktorí prišli do krajiny z Ruskej federácie, bolo možné v čo najkratšom čase vyhostiť.

Viac o téme: DánskoNórskoSlovinskoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu