Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Merkelová chce pomáhať už aj Afrike: Radí, ako sa zamestnať v Nemecku

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zdôraznila dnes dôležitosť spolupráce s africkými krajinami pri snahách zvládnuť migračnú krízu v Európe.Kancelárka, ktorej vláda nedávno predstavila plány na urýchlenie azylového procesu s cieľom rýchlejšie vracať späť tých, čo nespĺňajú podmienky na udelenie azylu, v týždennom videoposolstve prisľúbila finančnú pomoc africkým krajinám a vytvorenie legálnych ciest, akými môžu mladí Afričania prísť pracovať do Nemecka, píše agentúra DPA.

Jej vyjadrenia prišli pred summitom lídrov členských krajín EÚ a 35 afrických štátov o migračnej politike, ktorý sa uskutoční budúci týždeň (11.-12. novembra) na Malte. Mnohí z migrantov cestujú do Európy cez severné pobrežie Afriky, kde pôsobí mnoho skupín prevádzačov, a to najmä v Líbyi vzhľadom na jej nestabilitu. Cez severnú Afriku prechádzajú často aj utečenci z Blízkeho východu, pričom zo samotnej Afriky uniká mnoho ľudí pred konfliktmi a chudobou.

Na stretnutí na Malte sa bude podľa Merkelovej hovoriť okrem iného o tom, s ktorými africkými krajinami možno uzavrieť dohody o spätnom prijímaní odmietnutých azylantov, no tiež o téme lepšieho spravovania štátu. Kancelárka očakáva zo strany Afričanov požiadavky na financovanie humanitárnych agentúr OSN. V tejto súvislosti zdôraznila, že nemožno zabúdať, že mnohé africké krajiny samy poskytujú útočisko mnohým utečencom.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu