Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Škandalózna situácia v utečeneckých táboroch v Európe: Sexuálne zneužívanie žien aj detí!

Tábor v Giessene sa dostal do pozornosti kvôli sexuálnemu násiliu Zobraziť galériu (4)
Tábor v Giessene sa dostal do pozornosti kvôli sexuálnemu násiliu (Zdroj: SITA/AP)

GIESSEN - Organizácie, ktoré bojujú za práva a dôstojnú situáciu žien adresovali hessenskému politickému vedeniu znepokojujúci list. Upozornili na sexuálne násilie, ku ktorému môže dochádzať v prijímacom utečeneckom centre v Giessene.

Aktivistky ProFamilia Hesensko, Rada žien v Hesensku a ďalší upozornili, že ženy by mohli byť v nemeckých utečeneckých táboroch znásilňované a deti zneužívané, čo je dôsledkom preplnenosti utečeneckých centier. Podľa aktivistiek muži považujú ženy bez mužského sprievodu za ľahko dostupný cieľ.

Absurdné rozhodnutie starostu mesta: Nájomníci prídu o byty kvôli utečencom

V tejto súvislosti dali aktivistky do pozornosti prípad zo západonemeckého tábora v Giessene, kde sa ocitlo 5000 žiadateľov o azyl v starej vojenskej základni a kde malo dôjsť k sexuálnemu napadnutiu. List, ktorý upozorňuje na „kultúru znásilňovania“, adresovali štyri ženské organizácie ministrovi pre integráciu a sociálne veci spolkovej krajiny Hesensko.

Škandalózna situácia v utečeneckých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bez sprievodu muža sú považované za ľahký terč

„Faktom je, že ženy a deti sú nechránené. Táto situácia nahráva tým mužom, ktorí považujú ženy za podriadené a bez sprievodu muža za dostupné. V dôsledku toho sa vyskytujú správy o početných znásilneniach, sexuálnych napadnutiach a nútenej prostitúcii. Nejde o izolované incidenty,“ uviedli podľa Daily Mail aktivistky.

Giessenský policajný hovorcu dodal, že je pravdepodobné, že k sexuálnym útokom dochádza, niektoré ženy sú však príliš vydesené na to, aby udalosti hlásili polícii. Federálny komisár pre otázky sexuálneho zneužívania detí doplnil, že ani deti utečencov nahustené v táboroch, telocvičniach a bývalých kasárňach nie sú pred útokmi dostatočne chránené.

Škandalózna situácia v utečeneckých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Fungujú v provizórnych podmienkach

V provizórnych strediskách sa už viackrát stalo, že muži, ženy a deti vedľa seba spali v stanoch, v halách či na chodbách. Sprchy a toalety často nie sú oddelené podľa pohlavia a niektorým chýbajú aj závesy.

Kampaň organizácie Women For Refugee Women navrhla, že riešením by mohla byť čo najrýchlejšia integrácia utečencov. „Ľudia by nemali byť vo väzenských zariadeniach, ale v komunite, v rámci ktorej dostanú zákonnú ochranu,“ uviedla Natasha Walterová, riaditeľka organizácie.

Škandalózna situácia v utečeneckých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

Viac o téme: ZnásilnenieUtečenciGiessen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu