Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zúfalý Orbán nasadil proti utečencom novú zbraň: Inzerát, čo ich čaká v Maďarsku!

Maďarsko postupuje proti utečencom veľmi tvrdo. Zobraziť galériu (3)
Maďarsko postupuje proti utečencom veľmi tvrdo. (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Maďarská vláda uverejnila v pondelok v libanonských novinách inzerát, prostredníctvom ktorého varuje migrantov, aby nevstupovali ilegálne na územie Maďarska, keďže ide o trestný čin stíhateľný väzením. Informovala o tom agentúra AP.

FOTOREPORTÁŽ Najväčšie migračné vlny histórie: Čo pre nás predstavovali utečenci v minulosti?

V celostranovom inzeráte, ktorý vyšiel v niekoľkých tamojších periodikách vrátane hlavného libanonského denníka an-Nahár, maďarská vláda uvádza, že voči osobám, ktoré sa pokúsia ilegálne vstúpiť na územie krajiny, "budú uplatnené najprísnejšie možné opatrenia".

"Ľudia, nepočúvajte prevádzačov. Maďarsko nepovolí ilegálnym imigrantom vstúpiť na svoje územie," uvádza sa v inzeráte uverejnenom v angličtine i arabčine.

V Libanone sa momentálne nachádza takmer 1,2 milióna sýrskych utečencov, z ktorých niektorí z dôvodu zmenšujúcej sa humanitárnej pomoci a ubúdajúcich pracovných príležitostí vyjadrili záujem migrovať ďalej do Európy.

Maďarsko, ktoré 15. septembra uzavrelo hranice so Srbskom, v snahe o spomalenie prílevu migrantov postavilo na hraničnom priechode Beremend na srbských hraniciach ďalšiu oceľovú bariéru, migrantský exodus to však neovplyvnilo.

Snímky Amnesty International z 10. júna a 3. 13 a 15. septembra na maďarských hraniciach so Srbskom.
Zobraziť galériu (3)
Snímky Amnesty International z 10. júna a 3. 13 a 15. septembra na maďarských hraniciach so Srbskom.  (Zdroj: Amnesty International)

Ľudia utekajúci pred násilím a chudobou z Blízkeho východu, Afriky a Ázie sa preplavujú cez Stredozemné more na vratkých pašeráckych člnoch a následne putujú od jedných európskych štátnych hraníc k ďalším, snažiac sa dostať do krajín, ktoré ich vítajú - ako napríklad Nemecko či Švédsko.

Proti migrantom môžu nasadiť armádu

Novely zákonov o obrane a polícii, v zmysle ktorých bude v terajšej situácii migračnej krízy možné v Maďarsku nasadiť na hraniciach aj armádu, dnes vstúpili do platnosti po tom, čo ich v pondelok večer zverejnili vo vestníku. Informovala o tom agentúra MTI.

Poslanci maďarského parlamentu novely schválili v pondelok hlasmi poslancov strán vládneho bloku Fidesz a KDNP, podporili ho aj poslanci opozičného ultrapravicového Jobbiku.

Podľa schválených noviel majú vojaci v čase krízovej situácie vyvolanej masovou migráciou podobné právomoci ako policajti. Môžu napríklad legitimovať, zadržať a predviesť osoby, kontrolovať vozidlá a šatstvo, môžu sa zúčastňovať na opatreniach týkajúcich sa cudzineckej agendy alebo kontrolovať cezhraničnú premávku.

Vojaci budú môcť pri plnení uvedených úloh používať aj donucovacie prostriedky, ktoré spôsobia poranenia. Tieto však nesmú smerovať k vyhaseniu života, s výnimkou prípadov útokov, kde takáto možnosť nie je.

Novozvolený predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Lajos Kósa dnes v komerčnej televízii TV2 povedal, že armáda má dostatok vojakov na ochranu hraníc. "Máme pokrytý srbský úsek hraníc, ale ak bude treba chrániť aj chorvátsky úsek, potom budeme potrebovať aj pomoc vojakov," konštatoval Kósa.

Viac o téme: UtečenciInzerátMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu