Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Chaos a panika v Chorvátsku: Migrantov zvážajú k hraniciam Maďarska

Imigranti v Chorvátsku. Zobraziť galériu (5)
Imigranti v Chorvátsku. (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Chorvátsko začalo dnes zvážať migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska. Chorvátsky premiér Minister Zoran Milanovič predtým vyhlásil, že Záhreb nezvláda súčasný nápor utečencov, ktorých za uplynulé dva dni prišlo do Chorvátska vyše 15.000, informovala agentúra AP. Ministerstvo oznámilo, že v priebehu štvrtka periodicky zatváralo každý zo siedmich priechodov do Srbska. Krátko po 23.00 však predbežne uzavrelo všetky priechody okrem hlavného priechodu Bajakovo-Batrovci na diaľnici medzi Záhrebom a Belehradom.

18:39 Maďarsko dnes popoludní otvorilo svoje hranice s Chorvátskom a na svoje územie vpustilo asi 1500 utečencov. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej následne nastúpili do 21 autobusov a tie sa vydali k rakúskym hraniciam.

17:50 Nórsko je pripravené zaviesť hraničné kontroly v prípade, že počet žiadateľov o azyl vstupujúcich do krajiny prudko vzrastie. Uviedol  to dnes nórsky minister spravodlivosti a verejnej bezpečnosti Anders Anundsen. "Zvažujeme viacero opatrení. Zvýšenie kontroly na hraniciach je jednou z vecí, o ktorých uvažujeme," odpovedal Anundsen agentúre Reuters na otázku či nórska vláda hľadá spôsob ako obmedziť prílev migrantov do krajiny. "Záleží to od počtu migrantov, ktorí prídu. Ak sa výrazne zvýši alebo sa budeme domnievať, že kontroly na vstupoch do našej krajiny nie sú dostatočné, budeme musieť zaviesť hraničné kontroly... o tom teraz neustále uvažujeme," dodal.

17:27 Chorvátsko začalo dnes zvážať migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska. Chorvátsky premiér Minister Zoran Milanovič predtým vyhlásil, že Záhreb nezvláda súčasný nápor utečencov, ktorých za uplynulé dva dni prišlo do Chorvátska vyše 15.000, informovala agentúra AP. Približne 1300 migrantov priviezol dnes popoludní k maďarsko-chorvátskym hraniciam konvoj zložený z 21 autobusov, uviedol na svojej stránke denník Večernji list. Maďarskí policajti a vojaci, rozmiestnení pri obci Beremend, ich najskôr odmietli vpustiť na druhú stranu hranice, kde hliadkovali aj dve vojenské vozidlá humvee vybavené guľometmi.

15:44 Fínsky premiér Juha Sipilä dnes vyhlásil, že prílev migrantov prúdiacich do krajiny zo susedného Švédska je čoraz vyšší. Ekonomická situácia Fínska zápasiaceho s recesiou je podľa neho už teraz oveľa menším problémom než utečenecká kríza. "Domnievam sa, že naša ekonomická situácia sa stala menším problémom než akým je výzva zo strany utečencov... Monitorujeme teraz situáciu hodinu za hodinou," uviedol Sipilä, ktorého citovala agentúra Reuters.

11:25  "Umožníme spoločné cvičenie, bude do konca mesiaca september. Nie je to signál, že by sa situácia zhoršovala. Dnešný záchyt bol päť ľudí. Úlohou bude primárne zladiť spoločné nasadenie armády a polície," vysvetlil Chovanec.
Český minister obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil, že cvičenie sa bude týkať približne 300 vojakov. Podľa Stropnického je lepšie, ak budú pripravení na väčší nápor, a ten nie je možné vylúčiť.

11:20  Českí policajti a vojaci preveria spoločne na jednodňovom cvičení, ktoré sa bude konať ešte do konca septembra, svoju pripravenosť na ochranu hraníc pre prípad, že by zosilnela súčasná migračná vlna. Uviedol to dnes český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD). Cvičenie však podľa neho nie je signálom, že by sasituácia okolo utečencov v ČR komplikovala. Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

9:30 Maďarská polícia dnes ráno oznámila, že počet utečencov registrovaných v Maďarsku znova mierne vzrástol. Vo štvrtok policajti zadržali 764 osôb; v stredu išlo len o 277 ľudí. Nárast možno pripísať tomu, že vo štvrtok po prvý raz do Maďarska dorazilo 497 utečencov smerom z Chorvátska, uviedla agentúra DPA.

9:25 "Musíme zaviesť tie isté opatrenia ako na srbsko-maďarskej hranici," povedal Orbán s tým, že momentálne na výstavbe plota pracuje 600 vojakov, pričom ďalších 500 nasadia počas dnešného dňa a ďalších 700 cez víkend

9:20 Plot ako rýchle riešenie podľa neho dokončia na kritickom 41-kilometrovom úseku hranice, kde obe krajiny neoddeľuje rieka, do konca dnešného dňa, informuje tlačová agentúra Reuters. 

9:15 Maďarsko začalo v noci na dnes budovať plot na svojej hranici s Chorvátskom, aby zastavilo prílev migrantov, a umiestnilo na nej už stovky vojakov a policajtov. Uviedol to dnes ráno vo verejnoprávnom rozhlase maďarský premiér Viktor Orbán.

Na televíznych záberoch bolo podľa správy DPA vidno stovky migrantov presúvajúcich sa zo Srbska do Chorvátska, niektorí z nich niesli na rukách deti. 

Minister vnútra Ranko Ostojić varoval, že Chorvátsko uzatvorí hranicu so Srbskom, ak do krajiny budú naďalej masovo prúdiť migranti. 

"Všetky zariadenia pripravené pre ubytovanie nelegálnych migrantov sú plné," povedal Ostojić a dodal, že úrady teraz pripravujú ďalšie centrá na prijímanie migrantov.

Slovinská polícia zastavila vlak z Chorvátska so 150 migrantmi

Slovinská polícia dnes zastavila vlak smerujúci z Chorvátska, v ktorom sa nachádzalo približne 150 migrantov. Stalo sa tak na železničnej stanici v prihraničnej obci Dobova, informovala agentúra Reuters.

Slovinské orgány neskôr úplne zastavili premávku na hlavnej železničnej trati z Chorvátska. Polícia zároveň sprísnila kontroly na hraničnom priechode i v jeho okolí. Do operácie nasadila aj vrtuľník. 
"Vrátime ich (migrantov) do Chorvátska v najkratšom možnom čase," povedal novinárom Anton Štubljar z polície v Novom meste. 

Členovia televízneho štábu agentúry Reuters údajne videli niekoľkých ľudí, ktorí sa pokúsili uniknúť z vlaku, no zastavili ich policajti. Na protest potom odmietli vodu, ktorú im núkali pracovníci miestneho Červeného kríža. 

Podľa policajných štatistík ide o najväčšiu skupinu migrantov, ktorá sa pokúsila vstúpiť na slovinské územie od začiatku súčasnej migračnej krízy. 

Slovinská vláda v pondelok vyhlásila, že nelegálnym migrantom nedovolí prejsť cez krajinu, avšak umožní im požiadať o azyl. Premiér Miro Cerar dnes - ešte pred incidentom v Dobove - vyhlásil, že jeho krajina je odhodlaná v otázke migrantov dodržiavať schengenské pravidlá.

Migranti po uzavretí priechodov prechádzajú hranicu cez polia

Migranti dnes naďalej prichádzali zo Srbska do Chorvátska - cez polia okolo jedného zo siedmich hraničných priechodov, ktoré Záhreb zatvoril vo štvrtok po tom, ako do krajiny prišlo za dva dni okolo 11.000 ľudí. Informoval o tom reportér agentúry Reuters.

Chorvátsko vo štvrtok neskoro večer oznámilo, že predbežne uzavrelo takmer všetky hraničné priechody so Srbskom, čo odôvodnilo tým, že nemôže prijať ďalších migrantov.

Ich prúdenie cez hranicu sa však dnes nespomalilo, keď migranti prichádzali autobusmi do srbského pohraničného mesta Šid a prechádzali pešo po obilných poliach cez hranicu, kde sa pridali k obrovským davom, na ktoré dohliadala chorvátska polícia.

Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič varoval, že Chorvátsko uzatvorí hranicu so Srbskom, ak do krajiny budú naďalej masovo prúdiť migranti. "Všetky zariadenia pripravené pre ubytovanie nelegálnych migrantov sú plné," povedal Ostojič a dodal, že úrady pripravujú ďalšie centrá na prijímanie migrantov.

Viac o téme: HraniceImigrantiChaosChorátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu