Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ONLINE Bulharsko uzavrelo hranice: Pri Lesbose sa potopila loď s migrantmi, bojovník IS v Nemecku

Pri Lesbose sa potopila loď s migrantmi. Zobraziť galériu (8)
Pri Lesbose sa potopila loď s migrantmi. (Zdroj: SITA)

SOFIA - Bulharsko uzavrelo svoje hranice pred ilegálnymi migrantmi. Podľa spravodajského portálu OFFNews.bg o tom v sobotu v Sozopole informoval bulharský premiér Bojko Borisov. Spresnil, že cez hranice bude možné prejsť len v súlade so zákonom.

16:00 V tureckých výstostných vodách zahynulo ďalších najmenej 13 migrantov.

Najmenej 13 obetí na životoch si dnes vyžiadala zrážka dvoch lodí v tureckých výsostných vodách, informovala turecká pobrežná stráž. Podľa jej údajov v tureckých vodách sa zrazilo plavidlo prevážajúce migrantov s obchodnou loďou. Plavidlo, na ktorého palube sa nachádzalo 46 migrantov, sa po zrážke prevrátilo. O život prišlo 13 ľudí vrátane šiestich detí. Po ďalších 13 nezvestných sa pátra. Zranenia utrpelo 20 ľudí, z nich siedmich museli ošetriť zdravotníci. Loď prevádzačov vyplávala od tureckého pobrežia v provincii Canakkale.

12:54 Za 24 hodín prišlo do Rakúska z Maďarska 11.000 migrantov; dnes čakajú ešte 7000. Predstavitelia ministerstva rokujú s charitatívnymi organizáciami a pokúšajú sa pre tieto novoprichádzajúce osoby, utekajúce pred násilnými a vojnovými konfliktami a chudobou z oblastí Blízkeho východu, Afriky a Ázie, nájsť dočasné prístrešky.

12:38 Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) začal prešetrovať prípad utečenca zo Sýrie nachádzajúceho sa v Nemecku, ktorý je podozrivý z účasti na bojových operáciách na strane extrémistickej organizácie islamský štát (IS), informovala agentúra DPA s odvolaním sa na najnovšie vydanie nedeľníka Welt am Sonntag. Muž sa momentálne nachádza v azylovom dome v Brandenbursku. Pred niekoľkými týždňami sa údajne ostatným utečencom zveril, že bol príslušníkom oddielov IS. Tvrdil, že v mene IS zabíjal. Jeden z utečencov jeho priznanie tajne nahral mobilným telefónom a práve tento záznam poslúžil BKA ako podnet pre začatie vyšetrovania.

11:24  Utečenecká kríza môže mať čoskoro dopad aj na európske ekonomiky. Ak sa politickí lídri čím skôr nedohodnú na jej riešení, môžu sa následky tohto akútneho problému už čoskoro prejaviť aj na produkcii niektorých veľkých priemyselných podnikov.  Zavádzanie hraničných kontrol, ktoré majú za následok zdržanie kamiónov, môže podľa strany výrazne ovplyvniť zásobovací systém našich troch automobiliek, ale aj ďalších priemyselných podnikov. Systém just-in-time je totiž postavený na presnom načasovaní dodávok dielov a materiálu do priemyselných závodov a zdržanie kamiónov na hraniciach môže ochromiť výrobu. "Jedným z riešení by bolo vytvorenie tzv. cargo koridorov na hraničných prechodoch. Nimi by mohli prechádzať skontrolované, zaplombované a viditeľne označené kamióny a nákladné autá, ktoré by sa nemuseli podrobiť hraničnej kontrole. Tým sa do budúcnosti eliminovalo riziko ohrozenia priemyselnej produkcie počas podobných kríz ako zažívame dnes,“ povedal predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý. 

11:00 Maďarsko a Rumunsko v slovnej bitke ohľadne hraničného plota.  Ich spor sa týka hraničného plota so žiletkovým ostnatým drôtom, ktorý Maďarsko stavia medzi oboma krajinami, aby tak zabránilo vstupu migrantov na maďarské územie.Maďarská výstavba hraničných plotov značne sťažuje vzťahy Budapešti so susednými štátmi, ktoré majú potom pocit, že problém obrovského prílevu migrantov sa tak neférovo kladie len na ich plecia. Po dokončení plotu pozdĺž hraníc so Srbskom stavia teraz Maďarsko plot aj pozdĺž svojich hraníc s Chorvátskom a Rumunskom. Šéf rumunskej diplomacie Aurescu nazval v sobotu toto uzatváranie hraníc "autistickým a neakceptovateľným činom", ktorý je v rozpore s duchom Európskej únie.

Szijjártó dnes na to reagoval: "Od ministra zahraničných vecí, ktorého premiér je momentálne trestne stíhaný, by sme očakávali viacej skromnosti." Narážal pritom na korupčné kauzy, z ktorých je obžalovaný predseda rumunskej vlády Victor Ponta. "Sme vyše 1000-ročný štát, ktorý vo svojich dejinách musel mnohokrát brániť nielen seba, ale aj Európu. Bude tomu tak aj teraz, či sa to rumunskému ministrovi zahraničných vecí páči, alebo nie." Zároveň oznámil, že maďarský rezort diplomacie predvolal na pondelok rumunského veľvyslanca.

9:33 Na slovinskej hranici hľadajú migranti novú bránu do Európy. "Tentoraz myslím, že to pôjde dobre." Iračan Sarmad, ktorého zahnali z Maďarska, zmenil plán cesty, aby si našiel novú vstupnú bránu do Európy cez hraničný prechod Bregana medzi Chorvátskom a Slovinskom, napísala agentúra AFP. "Prejsť do Maďarska je nemožné. Armáda bije všetkých, kto sa pokúsi o prechod. A tak sa smer zmenil a mieri sa na Záhreb," dodal Sarmad. "V Srbsku nám policajti povedali, že by bolo lepšie prejsť cez Chorvátsko, že Maďarsko je zablokované," uviedol Ghaiás Chaddám, bývalý zamestnanec sýrske námornej colnej správy, ktorý cestuje so svojou sedemdesiatročnou matkou. 

V snahe zvládnuť neprestávajúci príliv migrantov do Bregana sa na mieste organizuje pomoc. V sobotu ráno sa tu objavili veľké stany, ktoré prevažne doniesli miestni obyvatelia a v ktorých je poskytovaná pomoc. Rozdávajú tú polievku, ovocie, vodu, oblečenie, topánky. Aj tí, ktorí utečencom dobrovoľne pomáhajú, zmenili smer. Thomas Eitzenberger, štyridsaťsedemročný poradca pre informačné technológie, ktorý je súčasťou neformálnej siete dobrovoľníkov, odišiel pred polnocou z piatka na sobotu z rakúskeho Grazu, aby svoju pomoc premiestnil na srbsko-chorvátsku hranicu.

 Okolo štvrtej hodiny popoludní nastáva nový pohyb v dave. Toľko očakávané autobusy dorazili. Je ich päť. Začína tlačenica, ľudia sa strkajú a pokúšajú dostať cez zátarasy, aby sa zaradili medzi tých vyvolených, ktorí budú prevezení do Slovinska. Ďalší tu zatiaľ musia zostať.
Ghaiás, ktorý sníva o tom, že by sa dostal do Fínska, tiež pokúsil šťastie, ale mohol len sledovať, ako autobus odchádza bez neho a jeho matky. "Je to vždy rovnaké," posťažoval si. "Do autobusu sa prederú len samotní muži. A my zostaneme tu."

Utečenci čakajú na moste
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

9:15 Loď so 46 migrantmi alebo utečencami na palube sa dnes potopila pri Grécku a pobrežná hliadka pri ostrove Lesbos vo východnej časti Egejského mora vyhlásila pátranie po 26 nezvestných osobách. Informovala o tom agentúra AP s tým, že litovský vrtuľník z agentúry na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie Frontex zbadal týchto ľudí pri juhovýchodnom pobreží Lesbosu v dnešných skorých ranných hodinách. 

Do oblasti boli vyslané dva člny pobrežnej hliadky, ktoré zachránili dovedna dve desiatky osôb. Preživší vypovedali, že na palube ich plavidla bolo celkovo 46 ľudí. 
Údaje o národnosti migrantov neboli bezprostredne známe. Tento rok však už do Grécka prišli z neďalekého tureckého pobrežia stovky tisíc uchádzačov o azyl, väčšinou Sýrčanov, Iračanov či Afgancov utekajúcich pred násilnými a vojnovými konfliktami vo svojej vlasti. 

Pri Lesbose sa potopila
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Pri Lesbose sa potopila
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

8:20 Česká armáda je pripravená do 48 hodín vyslať 900 vojakov pre potreby polície na riešenie utečeneckej krízy. Na Dňoch NATO v Mošnove na Novojičínsku to v sobotu povedal náčelník generálneho štábu Josef Bečvář, informoval portál Novinky.cz.

Minister obrany ČR Martin Stropnický zasa uviedol, že armáda bude v pondelok rokovať s políciou o spoločnom cvičení, ktoré by sa malo konať ešte v septembri, a to v priestore porovnateľnom s pohraničím. Stropnický vysvetlil, že je povinnosťou armády pripraviť sa na prípadnú utečeneckú vlnu, ktorú nemožno úplne vylúčiť. Dodal, že armáda s políciou si musia rozdeliť úlohy. Bečvář poznamenal, že príslušníci armády majú dostatok skúseností zo zahraničných misií, kde musia zvládať prácu s davom, ako aj ďalšie zložité úlohy, pričom sú konfrontovaní s prostredím. Vyjadril presvedčenie, že ak bude armáda povolaná, splní stanovené úlohy dobre. Dodal, že armáda je schopná uvoľniť pre potreby polície macimálne 2500 vojakov.

7:45 Počas vystúpenia v Sozopole Borisov uviedol, že vedenie Bulharska je v kontakte s tureckou políciou, ktorá migrantov udržiava vo vzdialenosti asi 40 kilometrov od turecko-bulharských hraníc.

Bulharský prezident Rosen Plevneliev pre televíziu Europa uviedol, že členské štáty EÚ sú v istých otázkach slabé, izolované a veľmi neefektívne. Upozornil, že utečeneckú krízu nemožno vyriešiť, ak skupiny migrantov prenikajú cez "pootvorené hranice a železničné stanice". Podľa Plevnelieva situácia s utečencami ukazuje, ako "veľmi sme sa odchýlili od hodnôt zakladateľov EÚ". Pripomenul, že Európska únia "povstala z popola ničivej vojny", ale "nie kvôli inštitúciám v Bruseli alebo bojom o eurofondy". 

Bulharsko je členom Európskej únie, nie však schengenského priestoru. Od začiatku tohto roka preniklo na územie EÚ takmer 500.000 migrantov, pričom každý deň prichádzajú ďalší. Európska únia už deklarovala, že súčasná utečenecká kríza je najväčšou od skončenia druhej svetovej vojny. 

 

Viac o téme: HraniceUtečenciMigrantiBojko Borisov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu