Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rušná noc v maďarskej Röszke: Na hraniciach tisícky migrantov, Orbán o ich právach

Viktor Orbán Zobraziť galériu (6)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Ďalšie autobusy po migrantov prichádzajúcich smerom od Srbska poslali dnes v ranných hodinách do maďarskej prihraničnej obce Röszke. V noci odviezlo 20 autobusov migrantov do registračnej zóny, kde už čakajú stovky migrantov. Na budapeštianskej Východnej stanici (Keleti pályaudvar) čakajú na vlaky smerujúce na západ tisíce migrantov a stále prichádzajú ďalší, uviedol server Mno.hu.

V piatok večer v Röszke prerazila policajný kordón postavený okolo zberného miesta skupina 250 migrantov, ktorá sa odmietla dať zaregistrovať a odmietla poskytnúť aj odtlačky prstov. Situácia sa do rána upokojila.

Podľa maďarskej verejnoprávnej televízie je citeľný nárast počtu migrantov smerom od Srbska, príčinou môže byť sprísnenie podmienok prisťahovalectva v Maďarsku od 15. septembra. Príslušníci maďarskej armády sú už pri hraničných zábranách na mieste železnice spájajúcej Maďarsko so Srbskom, kde je zatiaľ otvorená časť hraníc a kde bude postavená brána.

Utečenci v Röszke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Z Východnej stanice v Budapešti priebežne vypravujú vlaky, polícia asistuje v tranzitnej zóne pri nastupovaní migrantov do vlakov.

Orbán: Ľudia majú právo na bezpečnosť a dôstojnosť, nie však na lepší život

Je jednoznačné, že existujú základné ľudské práva na bezpečnosť a ľudskú dôstojnosť, nie však na lepší život. Vyhlásil to v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého bulvárneho denníka Bild v súvislosti s migrantmi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa maďarského spravodajského servera Vs.hu v článku nazvanom "Preto stavia Maďarsko plot proti migrantom" Orbán v reakcii na otázku Bildu, kam pôjdu utečenci po utorňajšom sprísnení podmienok pre imigrantov v Maďarsku, povedal: "Naspäť."

Utečenci v Röszke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Od budúceho utorka, keď vstúpia do platnosti nové pravidlá, sa utečenci musia vrátiť tam, odkiaľ prišli," zdôraznil Orbán a dodal, že migranti neprichádzajú z vojnových zón v Sýrii, ale z utečeneckých táborov susedných krajín - z Libanonu, Jordánska a Turecka, kde boli v bezpečí.

"Prichádzajú, pretože chcú žiť lepšie než v táboroch. Chcú nemecký, možno švédsky život. Životné podmienky v Grécku, Macedónsku, Srbsku, Maďarsku a Rakúsku im nestačia. Osobne tomu rozumiem. Je ale jednoznačné: neexistuje základné právo na lepší život, len právo na bezpečnosť a ľudskú dôstojnosť," formuloval predseda maďarskej vlády.

Podľa jeho slov by Európa mala poskytnúť susedom Sýrie vážnu finančnú pomoc, o čom budú rokovať predsedovia vlád Európskej únie. Orbán konkrétne navrhol, aby každá členská krajina platila do rozpočtu EÚ dodatočné jedno percento a súčasne znížila iné výdavky. To by podľa neho prinieslo približne tri miliardy eur na pomoc susedným štátom Sýrie, zameranej na zastavenie odchodu utečencov z tamojších táborov, píše agentúra AP.

Utečenci v Röszke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Ak každého vpustíme do Európy, Európa bude zničená," myslí si Orbán, ktorý podčiarkol, že on osobne obdivuje islamskú kultúru, ale ak Európa pripustí súťaž medzi kultúrami, potom kresťania podľa jeho názoru prehrajú.

Maďarský premiér zopakoval, že terajšia migračná kríza by nevznikla, ak by Grécko dodržiavalo pravidlá EÚ a keby sa Nemecko nerozhodlo otvoriť svoje hranice. "Vzhľadom na nemecké rozhodnutie sa už utečenci nechcú zaregistrovať, napádajú policajtov a utekajú z táborov," vyhlásil Orbán.

Rakúsky kancelár prirovnal Orbánovu utečeneckú politiku k holokaustu

Rakúsky kancelár Werner Faymann prirovnal postup maďarského premiéra Viktora Orbána v utečeneckej kríze k nacistickej rasovej politike, napísala dnes tlačová agentúra DPA. "Rozdeľovať ľudské práva podľa náboženstiev je neprijateľné," povedal Faymann pre nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel. "Strčiť utečencov do vlakov s presvedčením, že pocestujú niekde úplne inde, to vyvoláva spomienky na najtemnejšie časy nášho kontinentu."

Utečenci v Röszke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Faymann nadhodil aj otázku finančných sankcií pre štáty Európy ako Maďarsko, ktoré budú odmietať kvóty pre rozdelenie utečencov v únii. "Na zvládnutie pohybu utečencov potrebujeme tresty proti tým, ktorí sa prehrešia voči solidárnosti," vyhlásil šéf rakúskych sociálnych demokratov. Ako príklad spomenul krátenie prostriedkov zo štrukturálnych fondov, z ktorých majú prospech najmä východné štáty EÚ, uvádza DPA. Agentúra pripomína, že systém kvót by mohol byť v únii presadený aj kvalifikovanou väčšinou.

Orbánov kurz v utečeneckej kríze dnes ostro kritizoval aj nemecký vicekancelár a predseda nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel. "Je povinný dodržiavať európske právo a musí politickým väzňom poskytnúť ochranu," citovala ho DPA. "Nemôže utečencov jednoducho nechať v takých zlých podmienkach a odsunúť ich späť," vyhlásil Gabriel.

Viac o téme: UtečenciViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu