Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Predčasné voľby v Grécku sa blížia: Tsiprasa zrejme vystrieda bojazlivý advokát

Vangelis Meimarakis je možným nástupcom Tsiprasa a jeho radikálnej strany Zobraziť galériu (3)
Vangelis Meimarakis je možným nástupcom Tsiprasa a jeho radikálnej strany (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Vodca gréckej ľavicovej formácie Syriza Alexisa Tsiprasa môže po nedeľných voľbách v čele vlády podporovanej parlamentom nahradiť Evangelos Meimarakis. Ak zvíťazí jeho konzervatívna strana Nová demokracia, povedie krajinu pôvodné profesiou advokát, ktorý nemá strach sa vyjadrovať otvorene.

Meimarakis (61), ktorému Gréci už familiárne hovoria Vangelis, sa do čela hlavnej pravicovej strany dostal náhodou, keď sa hľadal v krajnej núdzi nový predseda po rezignácii bývalého premiéra Antonisa Samarasa. Ten sa vzdal funkcie na začiatku prázdnin, keď v referende o medzinárodnej pomoci výmenou za ekonomické reštrikcie voliči hromadne hlasovali proti. A urobil tak skôr, než sa ukázalo, že na výsledky hlasovania Tsipras v premiérskej funkcii nakoniec nebude brať ohľad.

Aj kvôli tomuto sklamaniu niektorých voličov prieskumy verejnej mienky ukazujú, že obe strany majú teraz šancu na víťazstvo úplne rovnakú, takže hlasovanie bude do poslednej chvíle napínavé. V januárových voľbách vyhrala Syriza nad konzervatívcami rozdielom 8,5 percentuálneho bodu.

Vangelis Meimarakis je možným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Meimarakis, ktorého konzervatívni kolegovia oceňujú ako zjednocujúcu silu, sa sám označuje za príslušníka ľavého krídla Nových demokratov. Poslancom za túto stranu je nepretržite od roku 1989 a generálnym tajomníkom Novej demokracie bol po dobu piatich rokov. Od roku 2012 do začiatku roku 2015 bol tento "Vangelis" aj predsedom parlamentu.

Meimarakisje zdatný rečník, ktorý sa nebojí ľudovejší reči a ktorému sa oponenti len ťažko dostanú na kobylku, ako píše agentúra AFP. Svojho terajšieho hlavného súpera Tsiprasa neváha označovať za "podvodníčka, ktorý zničil krajinu" plytvaním času na vyjednávanie s medzinárodnými veriteľmi, ktorá nikam neviedla, a nebojí sa ho obviniť z porušenia sľubov, že skoncuje s úspornými opatreniami.

Ako tiež píše AFP, Meimarakis má podľa všetkého zmysel pre srandu. Keď ho pred niekoľkými rokmi jeden novinár vyzval, aby si "zložil oblek" predsedu parlamentu a odpovedal na nepríjemnú otázku, Meimarakis neváhal žartom navrhnúť, že "začne u nohavíc". Na druhej strane ale tiež vedel pohroziť jednému poslancovi, ktorý spochybňoval jeho úlohu pri nákupe ponoriek v čase, keď bol ministrom obrany, že mu "dá po hube".

Meimarakis, ktorý je otcom dvoch dcér, má plešinu a hustý fúzy a je na gréckej pomery aj dnes pomerne vysoký, o sebe tvrdí, že jeho štýl zodpovedá želanie Grékov, aby mali tiež "normálne" politiky. "Som taký, aký som, a ľudia pre mňa hlasovať nemusia, ak nechcú," hovorí.

Vangelis Meimarakis je možným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Nebudem sa meniť, zostanem impulzívny, pretože verím, že sa musíme vysporiadať s problémami tým, že zostaneme ľudskí," povedal nedávno v najsledovanejšej gréckej televízii Mega. Aj on v časoch, keď pôsobil ako minister, jazdil do práce radšej na motorke, a prehliadal tak odporúčania svojej ochranky. Fotky niekdajšieho Tsiprasova ministra financií Janisa Varufakise jazdiaceho do úradu vlády na motorke, ktoré obleteli svet a dávali mu tak známku jedinečnosti, pre Grékov neboli už ničím tak prevratným.

Nová demokracia pod Meimarakisovým vedením hlasovala v júli a v auguste pre všetky zákony navrhnuté Tsipras, ktoré súviseli s plnením podmienok tretieho balíka medzinárodnej finančnej pomoci, zatiaľ čo mnohí z poslancov Syriza naopak boli proti.

Vodca konzervatívcov dal jasne najavo, že nikdy nebude súhlasiť s revíziou daňových výhod pre poľnohospodárov - jeden z voličských pilierov konzervatívcov -, ako je stanovené v návrhu pomoci, ktorý 13. júla podpísal Tsipras.

 Meimarakis tiež zastáva tvrdší postoj k utečenecké kríze. Kým Tsiprasova vláda neurobila nič pre sledovanie vonkajších hraníc schengenského priestoru, vodca Novej demokracie chce kontrolu hraníc posilniť a odmietať utečencov, ktorí nemajú podľa pravidiel Európskej únie právo na azyl. 

Viac o téme: Alexis TsiprasSyriza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu