Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Otvorí migračná kríza kauzu ľudia vs. vláda? Vyše 2-tisíc Britov ponúklo utečencom ubytovanie

Obyvatelia Kanady takisto apelujú na vládu, aby vpustila migrantov do ich krajiny.
Obyvatelia Kanady takisto apelujú na vládu, aby vpustila migrantov do ich krajiny. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vyše 2000 Britov sa ponúklo, že môže vo svojich domoch ubytovať utečencov, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním najmä zo Sýrie. Aj obyčajní Briti sa tak čím ďalej tým viac zapájajú do riešenia súčasnej migračnej krízy, napísala britská agentúra PA.

Za novou iniciatívou stojí Zoe Fritzová, ktorá spustila databázu osôb, ktoré chcú pomôcť. Ako uviedla, ozvalo sa jej množstvo záujemcov, čo ju "dohnalo k slzám". Tridsaťdeväťročná žena pracuje v nemocnici v meste Cambridge. Zapojiť sa do diania okolo prílivu utečencov do Európy sa rozhodla po tom, čo uvidela šokujúce zábery utečencov, ktorí riskujú svoje životy, aby sa dostali do Európy.

"Moje srdce zaplesalo, keď som si čítala, čo mi ľudia písali. Je neuveriteľné, akí sú ľudia štedrí," uviedla Fritzová. Hudobník a organizátor charitatívnych akcií Bob Geldof v piatok vyhlásil, že sa hlboko hanbí za oficiálny prístup k utečeneckej kríze, preto poskytne svoje domy v Londýne a Kente utečencom.

Pripravená osobne pomôcť utečencom zo Sýrie je tiež škótska prvá ministerka, teda šéfka škótskej vlády, Nicola Sturgeonová. Podľa denníka The Guardian je tak možné, že vysídlenci budú ubytovaní v rezidencii Bute House, ktorá je oficiálnym sídlom prvej ministerky. Britský premiér David Cameron v piatok sľúbil, že krajina prijme niekoľko tisíc ďalších sýrskych utečencov. Presné číslo neuviedol, podľa médií by malo ísť asi o 15.000 osôb.

Viac o téme: MigrantiBritániaZoe Fritz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu