Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Strach z utečencov ich donútil konať: Okolo Calais vybudovali bezpečnostnú zónu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CALAIS - Situácia sa vyhrocuje po celej Európe, migranti dávajú nielen politikom poriadne zabrať. Britská vláda sa v snahe obmedziť činnosť týchto nelegálnych návštevníkov rozhodla vytvoriť okolo vstupnej brány do Veľkej Británie špeciálnu bezpečnostnú oblasť, v ktorej dokážu uväzniť až 230 kamiónov. Mali by tak uľahčiť cestu aj samotným vodičom nákladných áut, ku ktorým sa migranti po ceste snažia dostať.

"Tisíce migrantov považujú Calais za miesto, odkiaľ sa dá dostať do Veľkej Británie. Migranti sú často v situácii vysokej zraniteľnosti a je potrebné ich chrániť. Preto tam bolo zriadené prijímacie stredisko, aby sa zhumanizovali životné podmienky migrantov čakajúcich na tranzit alebo na azyl," vysvetľuje mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Didier Lopinot.

Práve kvôli narastajúcemu počtu migrantov sa britská vláda rozhodla vytvoriť bezpečnostnú zónu v okolí mesta Calais. Prieniku ďalších nelegálnych prisťahovalcov má zabrániť systém kontroly automobilov, ktoré sa na britské územie dostanú. Bezpečnostné zložky by mali byť schopné skontrolovať údajne až 230 vozidiel na špeciálnej čakacej ploche.

Rozhodnutie prišlo po tom, ako Európu zaplavili videá, na ktorých vidno zúfalých vodičov kamiónov, ktorí sa často márne snažia zabrániť migrantom, aby im vyliezali na korby. Práve kamióny chcú stiahnuť na bočné cesty, aby nemuseli čeliť tomuto náporu. Od 21. júna sa takýmto spôsobom pokúsilo prekročiť britské hranice viac ako 8000 ľudí.

Ako sa ukazuje aj v ostatných európskych krajinách, na obrovský prílev migrantov pomaly nestačia ani sily pracovníkov, ani strediská. "Prijímacie stredisko (v Calais, pozn. autora) je však nedostačujúce vzhľadom na počet migrantov. Preto sa vláda rozhodla upraviť tábor, naplánovala zriadenie doplnkového zariadenia a rozhodla o vytvorení azylového domu. To všetko preto, aby bolo možné lepšie zabezpečiť migrantov," opísal Lopinot ďalšie kroky Britov.

Viac o téme: UtečenciMigrantiBritská vládaCalais
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu