Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Maďarsko mení trestný zákonník: Ilegálne prekročenie hraníc bude trestným činom

Maďarskí policajti
Maďarskí policajti (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Maďarský parlament na jeseň upraví trestný zákonník tak, aby ilegálne prekročenie hraníc bolo trestným činom a nielen priestupkom ako v súčasnosti. Informoval o tom dnes v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Podľa spravodajského servera Vs.hu minister povedal, že vláda berie veľmi vážne informácie tajných služieb, ktoré rátajú s objavením sa terorizmu na Balkáne.

Lázár síce nemenoval konkrétne organizáciu Islamský štát (IS), ale podľa servera predpokladaní členovia IS zverejnili video, v ktorom označili Srbsko za centrum Balkánu a za prvoradý cieľ IS. Srbské médiá o tom informovali v stredu.

Podľa Lázára bude maďarská vláda budúci utorok rokovať o novele trestného zákonníka, ako aj o tom, ktorý zo štyroch skúšobných druhov zábran bude postavený na maďarsko-srbských hraniciach.

"Doposiaľ prišlo do Maďarska 81.000 ilegálnych migrantov. Ak vláda zostane nečinná, toto číslo môže dosiahnuť aj 150.000 až 200.000," dodal minister, podľa ktorého si maďarská vláda na rozdiel od organizácií na ochranu ľudských práv myslí, že utečenci prichádzajú z bezpečných krajín.

V Srbsku ide o organizované akcie prevádzačov, pripravované zábrany budú schopné splniť úlohu ochrany Maďarska, povedal Lázár a v mene vlády vyjadril nádej, že plot ovplyvní trasy prevádzačov.

Viac o téme: MigrantiMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu