Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Migranti naďalej narušujú štátne hranice Maďarska

Migranti na stanici v Budapešti Zobraziť galériu (2)
Migranti na stanici v Budapešti (Zdroj: SITA)

SEGEDÍN – Maďarská polícia zadržala vo štvrtok na juhu Čongrádskej župy celkovo 599 narušiteľov štátnej hranice vrátane 85 detí. Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na hovorkyňu župného policajného veliteľstva Lindu Jászaiovú.

Podľa jej slov najpočetnejšiu skupinu migrantov, ktorú zadržali v katastri obce Ásotthalom, tvorilo 43 občanov Afganistanu, sedem Iračanov, šiesti Pakistanci a piati občania Bangladéša. Narušitelia už čelia konaniu cudzineckej polície obvyklému v podobných prípadoch.

Na celom území Maďarska zadržali pre dôvodné podozrenie z neoprávneného prekročenia štátnej hranice podľa tlačovej služby Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) 835 osôb. Dve z nich čelia trestnému stíhaniu aj pre falšovanie dokumentov, ďalšie dve pre prevádzačstvo.

Migranti na stanici v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Komisár RE kritizuje plánovanú zmenu azylového zákona v Maďarsku 

Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nils Muižnieks kritizoval plánovanú zmenu azylového zákona v Maďarsku. "Som veľmi znepokojený návrhom maďarskej vlády zmeniť azylový zákon," cituje jeho dnešné vyjadrenie na jednej zo sociálnych sietí tlačová agentúra APA. "Ak by bol zákon prijatý, ako je to naplánované, bol by to ťažký úder pre ochranu utečencov v Maďarsku," vyhlásil Lotyš v službách paneurópskej organizácie.

Nils Muižnieks vyzval preto maďarské úrady, aby namiesto zostrenia platného zákona neprijali žiadne rozhodnutia, ktoré by spochybnili právo na azyl. Právne základy maďarského azylového systému by sa podľa jeho názoru mali posilniť, aby dokázali vyhovieť výzvam zo strany vojnových utečencov.

Maďarský premiér Viktor Orbán hovoril dnes vo verejnoprávnom rozhlase opäť o problematike utečencov a zmienil sa aj o obavách medzinárodných organizácií vrátane UNHCR. Podľa jeho slov, ktoré parafrázovala tlačová agentúra MTI, majú tieto medzinárodné organizácie strach z budúcnosti. Niekoľko nasledujúcich rokov nebude v súvislosti s putovaním národov ľahkých, povedal a dodal: "Vidíme úlohy, máme harmonogram, akčné plány," treba ich realizovať, a nie sa báť budúcnosti.

UNHCR apeluje na Maďarsko, aby unáhlene nemenilo utečeneckú legislatívu 

Úrad vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) požiadal Maďarsko, aby unáhlene a bez rešpektovania medzinárodných noriem nemenilo legislatívne normy týkajúce sa migrantov.

UNHCR vyjadril hlboké znepokojenie v súvislosti s balíkom noviel legislatívnych noriem, ktorými sa čoskoro budú zaoberať maďarskí poslanci, vyplýva z materiálu, ktorý úrad poskytol tlačovej agentúre MTI. Súčasne sa vyslovil namiesto ich urýchleného schvaľovania za konzultácie s mimovládnymi organizáciami a vysokým komisariátom OSN pre utečencov o ich zákonnosti, ako aj vplyve na utečencov z oblastí vojnových konfliktov.

Podľa názoru šéfky stredoeurópskeho regionálneho zastúpenia UNHCR so sídlom v Budapešti Montserrat Feixas Viheovej by schválenie návrhov príslušných legislatívnych noriem "malo fatálne dôsledky pre životy rádovo tisícov ľudí, ktorí sa pokúšajú nájsť bezpečie v Maďarsku". Predstaviteľka UNHCR súčasne dodala, že žiada vládu a poslancov, aby zabezpečili, že právne normy v oblasti utečencov zostanú v súlade s medzinárodnými a regionálnymi predpismi.

Medzi hlavné výhrady patria posudzovanie žiadostí o azyl bez adekvátnych garancií v zrýchlenom režime, vracanie žiadateľov do krajín mimo Európskej únie, ktoré nie sú pre nich bezpečné, či dlhšie zadržiavanie žiadateľov o azyl, vrátane žien a detí.

UNHCR nezabudol pripomenúť ani plánovanú výstavbu plota na maďarsko-srbskej štátnej hranici a poznamenal, že takýto postup reálne ešte viac vydáva migrantov napospas priekupníkom a pašerákom ľudí.

Príslušný balík predložil do parlamentu navrhujúc jeho zrýchlené prerokovanie maďarský minister vnútra Sándor Pintér, ktorý to zdôvodnil aj zefektívnením boja proti ilegálnemu prisťahovalectvu.

 

Viac o téme: MigrantiMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu