Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ak nezastavíme ebolu, budeme čeliť pandémii! Vyhlásil kubánsky prezident Castro

Raúl Castro (vpredu) a prezident štátu Guinea Teodoro Obiang Ngeuma (vpravo).
Raúl Castro (vpredu) a prezident štátu Guinea Teodoro Obiang Ngeuma (vpravo). (Zdroj: SITA)

HAVANA - Svet musí zastaviť ebolu v západnej Afrike, inak sa z výskytu tejto choroby stane jedna z najhorších pandémií v dejinách ľudstva. Vyhlásil to dnes kubánsky prezident Raúl Castro pred svojimi najbližšími spojencami.

"Som presvedčený, že ak túto hrozbu nezastaví v západnej Afrike okamžitá akcia medzinárodného spoločenstva... môže sa stať jednou z najzávažnejších pandémií v dejinách ľudstva," povedal podľa tlačovej agentúry Reuters Castro, ktorý posiela do západnej Afriky 461 kubánskych lekárov a zdravotných sestier.

Castro poskytol vyjadrenia v Havane v prejave pred šiestimi prezidentmi a premiérmi z ľavicového bloku latinskoamerických a karibských krajín nazývaného ALBA. Účastníci summitu sa zaviazali, že spoja sily, aby zabránili šíreniu eboly v oboch Amerikách a aby našli spôsoby, ako pomôcť západnej Afrike.

Títo zahraniční lídri vyjadrili Kube uznanie za jej príspevok k boju proti ebole v západnej Afrike. Ostrov s komunistickou vládou a 11 miliónmi obyvateľov na to vyčlenil najväčší zdravotnícky personál zo všetkých krajín sveta - kubánski pracovníci budú v prvej "frontovej línii" bojovať proti epidémii eboly v Libérii, Sierre Leone a Guinei, kde si krvácavá horúčka vyžiadala od marca životy vyše 4500 ľudí. Ide o najhorší zaznamenaný výskyt tejto nákazlivej choroby.

V Latinskej Amerike ani v Karibiku neboli zatiaľ hlásené žiadne prípady eboly, ale vírus, ktorý sa šíri priamym kontaktom s telesnými tekutinami infikovaného človeka, sa už dostal do Spojených štátov a Španielska. Summit ALBA urýchlene zvolali po tom, ako v texaskom Dallase zomrel 8. októbra na ebolu Libérijčan.

Castro zopakoval ochotu Kuby dať bokom 55 rokov trvajúce nepriateľstvo s USA, ktoré do regiónu posielajú 4000 armádnych ženistov, zdravotníkov a ďalších vojakov, a spoločne bojovať proti ebole. "Kuba je ochotná pracovať bok po boku so všetkými krajinami, vrátane Spojených štátov," povedal Raúl Castro, ktorý prevzal moc v roku 2008 po svojom staršom bratovi Fidelovi Castrovi.

USA privítali pomoc Kuby, pričom americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzdvihol prínos kubánskych zdravotníckych profesionálov. Kuba zaviedla prísne podmienky pre cestujúcich z postihnutých krajín západnej Afriky - drží ich najmenej 21 dní na pozorovaní, až potom im dovolí voľne sa pohybovať po krajine. V nemocnici v Havane takto držia približne 28 ľudí, informoval jej riaditeľ v piatok 17. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu