Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koalícia proti Daeš vedená USA prerušila v Iraku vojenské operácie: Iná činnosť pokračuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Staff Sgt. Timothy Moore/U.S. Air Force via AP)

BAGDAD - Koalícia pod vedením Spojených štátov, ktorá pomáha irackým silám bojovať proti extrémistom z organizácie Daeš, vo štvrtok potvrdila, že pozastavila svoje vojenské aktivity v Iraku, aby sa mohla sústrediť na ochranu vlastného personálu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Oznámenie nasledovalo po stredajšom raketovom útoku Iránu na vojenské základne v Iraku, kde pôsobia americkí vojaci. Paľba mala byť odpoveďou na minulotýždňové zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního americkými silami pri cielenom útoku dronom blízko letiska v Bagdade.

"Globálna koalícia proti Dáišu v súčasnosti pozastavila vojenské aktivity v Iraku, aby sa zamerala na ochranu irackých základní, ktoré hostia koaličný personál," uviedla koalícia na Twitteri, pričom použila arabskú skratku staršieho názvu Daeš. Doplnila, že "aktivity, ktoré boli pozastavené, zahŕňajú výcvik s partnermi a podporovanie ich operácií proti Dáišu".

Iné činnosti koalície vrátane "vzdorovania škodlivej propagande Dáišu a narúšania jeho financovania" podľa tohto oznámenia pokračujú "ako zvyčajne". Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany ešte cez víkend pre tlačovú agentúru AFP povedal, že medzinárodná koalícia proti Daeš po zabití Solejmáního obmedzila rozsah svojich operácií z bezpečnostných dôvodov. Koalícia následne oznámila pozastavenie výcvikových aktivít v Iraku, čo zdôvodnila narastajúcim počtom raketových útokov proti svojim príslušníkom.

Viac o téme: ArmádaKoalíciaIrakVojenské operácieSpojené štátyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu