Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zúrivý Trump sa zahryzol do niekoľkých krajín: Americká hlava má všetkého akurát po krk

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu uviedol, že do boja s islamistickými extrémistami sa budú musieť zapojiť aj ďalšie krajiny. Zároveň varoval Európanov, aby repatriovali vlastných občanov zajatých za boj v radoch džihádistickej organizácie Daeš, inak ich bude musieť prepustiť a vrátiť do ich vlastí. Píše o tom agentúra AFP.

Na otázku novinárov, či sa obáva opätovného posilnenia pozície Daeš v Iraku, Trump odpovedal, že sily, ktoré bojovali pod vedením USA, samozvaný kalifát Daeš zlikvidovali. "V určitom okamihu budú musieť viesť svoje boje aj Rusko, Afganistan, Irán, Irak a Turecko," povedal.


Prečítajte si aj: Daeš slabne, no OSN varuje: Stále má k dispozícii až 300 miliónov dolárov


"Kalifát bol na 100 percent porazený. Urobil som to v rekordnom čase. Ale v určitom okamihu budú musieť všetky tieto krajiny, v ktorých sú militanti Daeš... proti nim bojovať. Pretože, chceme tam zostať ďalších 19 rokov? To si nemyslím," uviedol šéf Bieleho domu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Trump ďalej dodal, že krajiny prvej línie - India a Pakistan - podľa neho robia málo v boji proti džihádistickým skupinám. Trumpova administratíva znížila vojenskú prítomnosť USA v Sýrii a Iraku a momentálne rokuje s povstalcami Talibanu o stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu.

Daeš zostáva hrozbou

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v utorok uviedol, že Daeš napriek porážke kalifátu zostáva aj naďalej hrozbou v Sýrii a v Iraku. Zo správy, ktorú na začiatku augusta vydal úrad generálneho inšpektora amerického ministerstva obrany, vyplýva, že Daeš sa v Sýrii transformoval z "entity s územnou kontrolou na partizánske hnutie" a zároveň posilnil svoje spôsobilosti v susednom Iraku. 

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (4)
Mike Pompeo  (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Trump medzitým zaútočil na Francúzsko a Nemecko, že nevzali naspäť svojich občanov, ktorí bojovali za Daeš a teraz sú v Sýrii zadržiavaní v táboroch. "Momentálne zadržiavame tisíce bojovníkov Daeš a Európa ich musí prijať. Ak ich Európa nevezme, nebudem mať inú možnosť, ako ich poslať do krajín, z ktorých prišli, teda do Nemecka, Francúzska a ďalších štátov," dodal.

Viac o téme: USADonald TrumpDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu