Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Teroristické útoky v Európe: Europol získal dôkazy o novej hrozbe

Rob Wainwright
Rob Wainwright (Zdroj: SITA/AP)

HAAG - Extrémisti z organizácie Daeš by v blízkej budúcnosti mohli podniknúť ďalšie teroristické útoky v západnej Európe. Uvádza sa to v správe, ktorú dnes zverejnil policajný úrad EÚ Europol.

Podľa expertov z protiteroristického centra Europolu sa riziko potenciálnych útokov zvýšilo v dôsledku vojenských porážok, ktoré IS v ostatnom čase utrpel v Iraku a Sýrii. Bývalí bojovníci Daeš sa totiž začali vo zvýšenej miere vracať do svojich domovských krajín v západnej Európe. Tajné služby odhadujú, že v EÚ sa môžu v súčasnosti nachádzať desiatky ľudí s potenciálom spáchať teroristické útoky. Najväčšie riziko hrozí Francúzsku, ale potenciálnymi terčmi sú aj Belgicko, Holandsko, Veľká Británia a Nemecko, uvádza sa v správe.

Daeš podľa Europolu v súčasnosti zrejme pracuje na nových stratégiách, ktoré by mu umožnili podnikať teroristické útoky na starom kontinente. Útočiť by mohli navzájom prepojené skupiny, ale aj takzvaní "osamelí vlci", ktorí by mohli použiť výbušniny, automatické zbrane, nože, sekery, mačety alebo autá. Vysoká je tiež pravdepodobnosť pokusov o odpaľovanie výbušnín uložených v autách.  

Teroristi pritom čoraz viac presúvajú svoju pozornosť na takzvané mäkké ciele, ktoré ohrozujú civilné obyvateľstvo a majú silný zastrašujúci účinok na verejnosť. Experti tiež varovali pred rizikom radikalizácie utečencov zo Sýrie, ktorých by sa mohli snažiť naverbovať stúpenci Daešu. Potenciálnych útočníkov sa môžu snažiť získavať aj v radoch marginalizovanej mládeže či medzi osobami trpiacimi psychickými problémami. 

Viac o téme: TerorizmusEuropolDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu