Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Terorom proti teroru! Nočná mora bojovníkov Daeš: FOTO Zlatá divízia prináša na bojisko smrť

Špeciálne komando irackej armády Zobraziť galériu (7)
Špeciálne komando irackej armády (Zdroj: Iraqi Special Operations Force)

MOSUL - Svet o nich doteraz takmer nič nevedel. Sú najlepší z najlepších a aj poslednou nádejou, na ktorú sa upierajú zraky všetkých, ktorí dúfajú v konečnú porážku Daeš. Iracká špeciálna jednotka s názvom Zlatá divízia naháňa strach aj obávaným džihádistom. Jednak pre svoj výzor - maskovaní sú šatkami s vyobrazením smrtky, ale aj svojím výcvikom. Prešli totiž najtvrdším tréningom, aký podstupujú aj najlepší americkí vojaci.

Charakterizuje ich odvaha, profesionalita, výcvik a sú vždy v prvej línii. Jednotka, ktorá sa momentálne podieľa na oslobodení bašty Daeš. Chlapci zo Zlatej divízie aj v týchto hodinách bojujú v predmestiach irackého Mosulu. Bitka o toto mesto sa pritom považuje za strategickú v dosiahnutí hlavného cieľa, ktorým je poraziť a vyhnať džihádistov z Iraku. Zlatá divízia pracuje aj na oslobodení miest Fallúdža a Ramadi.

Terorom proti teroru! Nočná
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: اraqi Special Operations Forces)

Je súčasťou špeciálnych irackých síl, ktoré majú osemnásťtisíc vojakov. Prešli rovnakým výcvikom od amerických inštruktorov, rovnako ako najlepšie bojové jednotky USA. Majú rovnakú výzbroj, ako aj pomocnú techniku vrátane vozidiel Humvee. Od ostatných vojakov sa dajú rozoznať na bojisku veľmi jednoducho.

Terorom proti teroru! Nočná
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Iraqi Special Operations Force)

Dôvodom je maskovanie kultom smrti, ktoré má dokazovať ich nekompromisnosť s fanatikmi. Sú oblečení v čiernych uniformách a na tvárach nosia masky s vyobrazením smrtky. Sprevádza ich mýtus, že nemajú čas brať zajatcov, čo znamená, že ich prvotnou úlohou je eliminovať nepriateľa fyzickou likvidáciou, teda smrťou.

Terorom proti teroru! Nočná
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: اraqi Special Operations Forces)

 

Okrem profesionálneho velenia, porovnateľného s najlepšími špeciálnymi jednotkami ako je SaS, Navy Seals a Sayeret Matkal, vyvoláva práve ich maskovanie nočné mory aj u samotných bojovníkov Daeš. Práve v posledných mesiacoch sa z nich stali pomaly celebrity. Na sociálnej sieti zverejňujú aktuálne úspechy z bojiska, ktoré sledujú už vyše dva milióny ľudí.

Terorom proti teroru! Nočná
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Iraqi Special Operations Force)

 

Terorom proti teroru! Nočná
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Iraqi Special Operations Force)

Aktuálne boje o Mosul

Iracké vládne sily bojujúce s islamistami o ovládnutie severoirackého mesta Mósul, sa dnes preskupili na predmestiach, ktoré v uplynulých dňoch získali pod svoju kontrolu. Začali tam s prehľadávaním domov a ulíc v snahe vypátrať autá, ktoré islamisti mohli naložiť výbušninami a nastražiť ich na spáchanie atentátov voči postupujúcim vládnym jednotkám.
   

Veliteľ irackých elitných jednotiek generál Sámí Arídí dnes podľa agentúry AP informoval, že jeho muži dnes skoro ráno čelili už dvom pokusom o samovražedné atentáty.   Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Na pozície Islamského štátu v okolí Mósulu útočia príslušníci irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

  Vládni vojaci sa k Mósulu sťahujú z viacerých smerov. Elitné jednotky irackej armády zaznamenali najrýchlejší postup a ovládli časť mesta ležiacu východne od rieky Tigris.  Ich postup sa vstupom do mesta spomalil, keďže sa snažia vyhnúť obetiam na životoch z radov civilného obyvateľstva, ktoré v Mósule uviazlo. Tým možno podľa AP vysvetliť aj fakt, že viac ako mesiac po začatí operácie sú vládne sily ešte stále asi desať kilometrov od centra mesta.

Teroristi okupujú mesto už dva roky

Džihádistickej organizácii Islamský štát sa podarilo Mósul obsadiť v lete 2014 v rámci bleskovej ofenzívy, keď získali aj tretinu územia Iraku.  Iracké vládne sily však v uplynulom období - aj za pomoci federálnej polície a spojencov zo šiitských a sunnitských polovojenských oddielov - vytlačili Islamský štát z väčšiny územia prevažne sunnitskej provincie Anbár, ležiacej západne od Bagdadu, ako aj z oblastí rozprestierajúcich sa severne a východne od irackej metropoly.

Viac o téme: IrakVojnaIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu