Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pád kalifátu sa blíži: FOTO Spojenci odrezali teroristov od sveta, víťazstvo je na dosah!

Iracké bojové jednotky v Mósule. Zobraziť galériu (7)
Iracké bojové jednotky v Mósule. (Zdroj: SITA/AP)

MÓSUL – Teroristom z Daeš dochádzajú sily. Iracké jednotky dosiahli po úporných bojoch historický úspech. Podarilo sa im preniknúť do bašty islamistov a obkľúčiť ich. Experti teroristom predpovedajú kľúčovú porážku.

Iracké vojenské jednotky včera vytlačili militantov z tzv. Daeš z troch ďalších štvrtí v meste Mósul. V rámci ofenzívy prebiehajúcej už šiesty týždeň tak pokračovali v pomalom postupe k centru poslednej veľkej bašty IS v Iraku. S odvolaním sa na armádne zdroje o tom informovala agentúra AP.

Terorom proti teroru! Nočná mora bojovníkov Daeš: FOTO Zlatá divízia prináša na bojisko smrť

Veliteľ špeciálnych jednotiek brigádny generál Hajdar Fázil pre AP povedal, že jeho muži opätovne dobyli mestské časti Amn a Káhira i štvrť známu ako Zelené byty a rozšírili svoju prítomnosť v husto obývanej štvrti Zuhúr.

Pád kalifátu sa blíži:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pád kalifátu sa blíži:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Uvedené štvrte sa nachádzajú vo východnej časti Mósulu, kde sa odohráva väčšina bojov od spustenia operácie zameranej na oslobodenie tohto veľkomesta z rúk džihádistov 17. októbra. Iracké vládne jednotky podporuje náletmi na pozície IS v meste Spojenými štátmi vedená vojenská koalícia.

Pád kalifátu sa blíži:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pád kalifátu sa blíži:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mósul odrezali od kalifátu v Sýrii

V stredu iracké prevažne šiitské milície oznámili, že sa prebojovali k pozíciám kurdských oddielov péšmarga západne od Mósulu, čím ho odrezali od zvyšku Iraku ciest do Sýrie - vrátane cesty smerujúcej do mesta Rakka v susednej Sýrii, ktoré je označované za metropolu kalifátu vyhláseného Islamským štátom. Ešte predtým, v stredu nadránom, koaličné nálety zasiahli ďalší most cez rieku Tigris, ktorá preteká Mósulom. V meste tak ostal prejazdný pre autá len jediný most, čo naruší zásobovacie trasy militantov, dodala AP.

Pád kalifátu sa blíži:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Postup polovojenských oddielov znamená, že sily Daeš sú v zovretí irackých provládnych jednotiek z východu, kde predmestia Mósulu obsadili elitné jednotky irackej armády, ktoré sa napriek odporu islamistov snažia postupovať smerom k centru, ako aj zo západu - od mesta Tal Afar.

Pád kalifátu sa blíži:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Na pozície Daeš v okolí Mósulu útočia príslušníci irackej armády, kurdských polovojenských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

Islamisti používajú aj drony s výbušninami

Ozbrojenci Daeš pri útokoch na vojakov, ktorí sa snažia dobyť druhé najväčšie iracké mesto Mósul, používajú aj bezpilotné lietadlá. Iracká armáda tvrdí, že nepriateľ drony nasadzuje na prieskum, občas sú k nim ale pripevnené výbušniny. Ofenzíva provládnych oddielov, ktorej cieľom je získať kontrolu nad Mósulom, začala pred viac ako mesiacom.

Armádni predstavitelia novinárom ukázali niekoľko bezpilotných lietadiel, ktoré vyzerali ako modely lietadiel, opísala agentúra Reuters. Islamisti ich vraj vyrobili, aby mohli lepšie monitorovať okolie a tiež podnikať útoky. „Tieto drony boli nájdené v jednom z domov, ktoré armáda obsadila,“ uviedol generál Abdal Vaháb Saíd. Útoky pomocou bezpilotných lietadiel radikáli cielili na vojenské pozície či armádne velenie. Aké boli výsledky, generál neuviedol.

...

Viac o téme: TeroristiDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu